NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Památkově chráněná fara v Nové Hradečné má novou střechu

By Publikováno 10. 2. 2017 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Výměnou poškozených krovů i veškeré krytiny byla v průběhu uplynulých dvou let obnovena střecha na farní budově v Nové Hradečné na Uničovsku. Památkové chráněnému objektu tak byl za přispění Ministerstva kultury a Národního památkového ústavu navrácen původní vzhled z 18. století.

Špatný stav krovů hradečanské fary odhalil v roce 2013 farář P. Pavel Stuška a ihned začal s přípravnými pracemi. Průzkumy, které na objektu vedlo olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), nutnost výměny dřevěných trámů potvrdily. Zároveň ale odhalily skutečnost, že břidlicová krytina střechy není původní.

„V podkroví fary byly nalezeny fragmenty i celé kusy starší střešní krytiny, ručně formované pálené režné bobrovky,“ píše v článku o rekonstrukci střechy, který vyšel ve Sborníku NPÚ 2016, Dobroslava Neckařová. Na základě tohoto zjištění a ve shodě s obrazem faráře P. Andrease Miklika, který faru a sousední kostel sv. Vavřince nechal ve druhé polovině 18. století postavit a kde je v pozadí kněze vidět farní budova s cihlově červenou střechou, byl původní projekt změněn a nový návrh počítal s použitím režné pálené cihlově červené bobrovky.

Oprava probíhala v letech 2014 až 2016 a spolufinancována byla z příspěvků Havarijního programu Ministerstva kultury ČR v celkové výši 1,14 milionu korun; na financování se podílela také farnost, Olomoucký kraj a místní obecní úřad. Práce realizovala olomoucká firma ROOFS.CZ GROUP.

Úplný text článku D. Neckařové, jak byl publikován ve Sborníku NPÚ 2016, je k dispozici na tomto místě.

(gra)