NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Palachova oběť připomíná mravní rovinu naší existence, uvedl arcibiskup Graubner

By Publikováno 18. 1. 2019 24 září, 2019 Aktuality

Padesát let od okamžiku, kdy se na Václavském náměstí upálil Jan Palach, si jeho oběť připomněli lidé v Olomouci. Pietního setkání se 16. ledna 2019 zúčastnil také arcibiskup Jan Graubner. Foto: Blanka Martinovská

Improvizované pietní místo vzniklo u podloubí radnice okolo kovové plastiky Milana Poliána, symbolizující význam Palachova činu. V 17 hodin, kdy začalo pietní setkání, jej během několika minut obklopily desítky hořících svíček.

Vzpomínky na Jana Palacha se zúčastnil primátor Olomouce Mirek Žbánek a náměstek primátora Pavel Hekela. V jejich proslovech zazněl jak respekt k významu Palachovy oběti, tak i výzva k mravní pevnosti dnešní společnosti. „Student Jan Palach se rozhodl obětovat svůj život, aby udělal lepšími životy druhých. Nerozhodl se tak snad proto, že by pohrdal darem života, právě naopak. Věřil v ideál svobody a demokracie a byl přesvědčen o tom, že odpovědnost za životy druhých převyšuje hodnotu života vlastního. Právě proto, aby pomohl druhým, svůj vlastní život tak krutým způsobem odevzdal,“ řekl primátor Žbánek.

Dodal, že navzdory pesimistům, zpochybňujícím praktický význam jeho oběti, znamenal čin Jana Palacha po dvacet let naději pro občany nesvobodné země. „Ostatně, právě pro památku Jana Palacha se v lednu 1989 zvedla dosud největší vlna občanského vzdoru vůči vládě KSČ! Policie sice nepokoje Palachova týdne potlačila, ale od této chvíle už bylo zřejmé, že se lidé přestávají bát a že je jen otázkou času, kdy se režimu postaví znovu a ve větší míře.“

Promluvou se k pietní akci před stylově nasvícenou radnicí připojil také arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner. „Oběť Jana Palacha připomíná význam mravní roviny naší existence,“ uvedl a dodal, že jeho poselství vyzývá i dnes k probuzení z lhostejnosti a odvaze k pravdě a čestnosti. „Pohodlnost totiž tenkrát vedla ke strachu zvednout hlavu. Dnes vede slabošská pohodlnost k tomu, že hledáme přednostně a sobecky vlastní práva nebo to, co je příjemné. K lidské důstojnosti patří schopnost milovat i tehdy, když je to těžké, chtít dobro pro všechny, nejen pro sebe, a žít v pravdě, bez níž není cti. A to všechno i tehdy, když to žádá oběť,“ doplnil arcibiskup Graubner.

Po skončení vzpomínkového aktu se desítky lidí přesunuly do informačního centra, aby se podepsaly do speciální pamětní knihy. Ta zde bude k dispozici až do soboty 19. ledna. „Právě v sobotu se v 15.30, tedy v čase, kdy Jan Palach zesnul, rozezní olomoucké kostelní zvony. Chci poděkovat Arcibiskupství olomouckému za vstřícnost, díky níž se podařilo tuto součást vzpomínky na Jana Palacha dojednat,“ dodal náměstek primátora Pavel Hekela.

S využitím textu na www.olomouc.eu