NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

P. František Lízna a další tři lidé, kteří se vzepřeli totalitě, převzali Ceny Paměti národa

By Publikováno 18. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Společnost Post Bellum udělila v pátek 17. listopadu 2017 Ceny Paměti národa čtyřem lidem, kteří se ve zlomových okamžicích svého života zachovali statečně – bez ohledu na postihy ze strany komunistického nebo nacistického režimu. František Suchý, P. František Lízna, Mária Matejčíková a Otto Šimko ve svém životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdná slova. Za své postoje strávili roky v komunistických kriminálech nebo byli jinak pronásledováni.

Mária Matejčíková (1931) pomohla jako jednadvacetiletá katolickému knězi, který byl na útěku. Věděla, jaké nebezpečí jí hrozí, už dříve byli uvězněni její rodiče. Přesto riskovala. Dostala 5 let za vlastizradu.

Otto Šimko (1924) byl kvůli židovskému původu v pracovním táboře, během Slovenského národního povstání se dal k partyzánskému oddílu, při přestřelce pomohl kamarádovi. Zatkli ho a tvrdě vyslýchali. Utekl a po zbytek války se skrýval. V 50. letech byl pro svůj židovský původ znovu pronásledován, vyhozen z práce.

František Suchý (1927) spolu se svým otcem, ředitelem strašnického krematoria, ukrýval popel popravených obětí nacismu a komunismu, aby mohly být jednou pohřbeny důstojně. Držel v ruce urnu s popelem generála Josefa Mašína i Milady Horákové. Rodina Suchých byla i kvůli pomoci americkému agentovi a tisku letáků zatčena, František dostal 25 let kriminálu. StB mu nabízela propuštění výměnou za spolupráci. I pod pohrůžkou smrti odmítl. Propuštěn byl v polovině trestu.

Františka Líznu (1941) poprvé komunisté zavřeli v 19 letech, protože zničil sovětskou vlajku. Vězněn byl pak ještě čtyřikrát – za opuštění republiky, šíření samizdatů a tisk letáků o politických vězních. Živil se jako dělník v dolech, na Velehradě pečoval o nemocné. Roku 1968 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Komunisté mu ovšem velmi brzy odebrali povolení ke kněžské službě. Pracoval jako sociální pracovník, tisíce kilometrů nachodil v pěších poutích, později působil jako vězeňský duchovní na Mírově a farář.

Slavnostního večera v Národním divadle se zúčastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman a řada dalších osobností veřejného života. Předávání předcházelo setkání Kolegia Paměti národa, což je společenství osobností veřejného a podnikatelského života, které spojuje úcta k demokracii, svobodě a k těm, kteří se postavili totalitním režimům 20. století. Promluvili tu podnikatel Jan Dobrovský, předseda Kolegia, spisovatel Jiří Stránský, nakladatel a spisovatel Jiří Padevět, ředitel a zakladatel Post Bellum Mikuláš Kroupa nebo novinář Jindřich Šídlo. Ten během setkání řekl: „Po volbách se naše země změnila. Ve sněmovně převažují ti, kteří nesouhlasí s tím, co jsme tu za 28 let prožili a odmítají to. Naše země bude teď čelit pokusu o revizi vývoje posledních osmadvaceti let. Proto je více než kdy jindy důležité, abychom vzpomínky a hodnoty předávali dál. Je to na každém z nás.“

Hrdinům jsme předávali Ceny Paměti národa letos už po osmé. Tak jako každý rok, dostali i během tohoto večera symbolický dárek. Tentokrát jim zazpíval stošedesátičlenný sbor pod taktovkou dirigenta Matěje Kroupy jejich oblíbené písně ve zcela novém nastudování. Byly to skladby Život je jen náhoda, Zahučaly hory, O řebíčku zahradnický a chorál Svatý Václave. Laureáti letos poprvé získali také medaile od Národní pokladnice.

Na pódiu jim poblahopřáli šéfredaktoři a editoři svobodných médií a jednu z cen předala také Emília Vášáryová. Ceny Paměti národa živě přenášela České televize, Český rozhlas Plus a Rozhlas a televízia Slovenska. Osudy laureátů a jejich boj s totalitou představila během večera krátká filmová doku-dramata, která natočil režisér Radim Špaček.

S letošními čtyřmi laureáty získalo Ceny Paměti národa už 38 statečných lidí. Mezi oceněnými jsou váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holocaustu, perzekvovaní spisovatelé či představitelé undergroundu, skauti, příslušníci církví a mnozí další.

Čtyři letošní držitele Cen Paměti národa vybralo několik tisíc dokumentaristů, badatelů, učitelů a dalších spolupracovníků Paměti národa a Post Bellum.

S využitím zprávy Jany Holcové, www.cenypametinaroda.cz