NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Otec Emil Josef Kapaun provázel ministranty při polní mši i vojenském výcviku

By Publikováno 14. 6. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Ministranti

O víkendu 8. – 10. června 2018 se v Rajnochovicích konala akce CROSS FORCE. Desítky ministrantů si kromě služby u oltáře vyzkoušely také službu u speciálních armádních jednotek. Celým víkendem je přitom tematicky provázel životní příběh P. Emila Kapauna, amerického vojenského kaplana s českými kořeny.

Táborové středisko Archa Rajnochovice se o druhém červnovém víkendu již po páté proměnilo ve vojenskou základnu. Třicetičlenný tým vojáků a nadšenců se postaral o akční program, kterému však nechyběl duchovní rozměr. Organizátoři již v minulých letech pracovali s příkladem vojenského kaplana a válečného hrdiny P. Emila Kapauna, který se od letošního ročníku stal oficiálním patronem CROSS FORCE.

Ministranti byli rozděleni do týmů a pod vedením zkušených instruktorů plnili úkoly, simulující vojenský výcvik. Ten byl zaměřen na spolupráci, taktiku, prověření fyzické kondice a získání pestrého spektra znalostí, například v oblasti první pomoci. Mladí muži si také prohlédli výzbroj a výstroj, kterou znají z počítačových her a filmů. Na CROSS FORCE si však mohli navíc popovídat s vojáky o jejich službě u armády i u oltáře. Vyvrcholením byla polní mše svatá, tak jak ji sloužíval P. Emil Kapaun, s využitím dobových vozidel, jejichž příjezd laskavě zajistil pan Lekeš z Hluku.

Díky spolupráci táborového střediska Archa Rajnochovice a Vojenského muzea Loučka – Pearl Harbour tak úspěšně proběhl další ročník požehnané akce, při které se účastníci učí nejen jak, ale hlavně proč bojovat.

Josef Kořenek