NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Opravy Velehradu podpořilo arcibiskupství také z restituční náhrady

By Publikováno 12. 12. 2014 8 července, 2020 Aktuality, Hospodaření

Částkou převyšující 6,5 milionu korun podpořilo v průběhu několika uplynulých let olomoucké arcibiskupství nedávno skončený projekt obnovy poutního areálu na Velehradě. Více než polovina těchto prostředků, které byly mimo jiné čerpány i z finančních náhrad v procesu majetkového narovnání mezi státem a církvemi, šla na platy zaměstnanců, zbylá část hradila dílčí úkony v rámci rekonstrukce.

Olomouc, Velehrad: Obsahem projektu „Velehrad – Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, který během uplynulých pěti let proměnil tvář poutního místa, byla zejména oprava baziliky a přilehlého okolí. Areál kolem baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje tak nyní nabízí poutníkům i dalším návštěvníkům upravené prostředí, moderní zázemí a četné možnosti duchovního i duševního obohacení.

Chrám se dočkal nové fasády i obnovy nástropních fresek a varhan, v jeho podzemí – lapidáriu byly odhaleny zbytky původního středověkého kláštera a zároveň otevřena nová expozice věnovaná mučedníkům 20. století. Další dvě expozice byly otevřeny ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje, který vznikl v budově bývalé sýpky a konírny a kromě muzejních a vzdělávacích prostor obsahuje také informační centrum a kavárnu a cukrárnu.

Obnovy se dočkal i areál kolem poutní baziliky. Od rušné silnice ho nyní dělí ohradní zeď ozdobená sochami světců. Původní travnatou plochu kolem kostela na některých místech nahradilo pískovcové dláždění a rekonstrukcí prošla i barokní kašna na nádvoří. Opraven byl kostelík Cyrilka v rohu poutního areálu a v jeho blízkosti vyrostlo nové sociální zařízení.

Celkové náklady projektu dosáhly výše 346 milionů korun. Převážná část z nich, 294 milionů, byla uhrazena z integrovaného operačního programu EU, zbytek pak ze státního rozpočtu.

Arcibiskupství olomoucké se svými příspěvky, které v průběhu let 2010–2014 dosáhly výše 6 512 925 korun, podílelo zejména na financování platů těch, kdo se o projekt vedený místní farností starali. Jejich počet postupně stoupal až na pět osob a celkem bylo na mzdové náklady vydáno 3 310 016 korun.

Olomoucké arcibiskupství vedle toho uhradilo několik dílčích úkonů, zejména vlastní podíl investora na financování celého projektu a náklady na průzkum klášterních ambitů. Souhrn všech těchto částek, odvedených v průběhu let 2012–2012, činí 3 202 909 korun.

Práce na Velehradě ovšem nekončí a na právě skončené úpravy navazují další projekty, podpořené z evropských fondů. Jejich cílem je zbudovat komunikaci propojující stávající růžencovou cestu od Starého Města s areálem baziliky, opravit zeď v uličce u fary a také upravit vstup do areálu baziliky vedle ohradní zdi u silnice. Restaurováním bočních kaplí i dalšími pracemi bude rovněž pokračovat obnova poutní baziliky. Ani tyto práce se neobejdou bez přímé finanční spoluúčasti velehradské farnosti a olomouckého arcibiskupství.

(gra)