NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Olomoucký arcibiskup vyzývá k modlitbě za pronásledované křesťany

By Publikováno 12. 9. 2014 24 září, 2019 Aktuality

Arcibiskup Jan Graubner se obrací ke všem farnostem olomoucké arcidiecéze a svým listem datovaným 11. září 2014 je vyzývá k modlitbě za pronásledované křesťany. Jeho dopis se bude v kostelích arcidiecéze číst při všech bohoslužbách v neděli 14. září.

Drazí bratři a sestry,

stále častěji slyšíme o utrpení lidí v současných válkách ať už na Ukrajině, Blízkém či Středním východě, nebo v Africe. Na mnoha místech trpí pronásledováním především křesťané. Na celém světě je pronásledováno až 200 milionů křesťanů a z toho je každoročně umučeno či zabito více než 100 tisíc křesťanů. Dnešní pronásledování má více obětí než pronásledování v dobách prvních křesťanů. Hlavními pronásledovali jsou dnes komunistické režimy a náboženský fundamentalismus, zvláště muslimský. Tak zvané arabské jaro oslabilo režimy, které byly sice diktátorské, ale držely v mezích extrémní islamistické skupiny.

S bolestí musíme přiznat, že na utrpení těchto křesťanů máme svůj podíl i my, protože jim neposkytujeme dostatečnou podporu. Proto vás upřímně prosím o intenzivní modlitby za mír a ukončení pronásledování křesťanů. Mají-li být ovšem naše modlitby účinné, je třeba, abychom k nim dodali naše křesťanské svědectví života a úsilí proměnit naši společnost evangeliem. Nebudeme-li jako národ žít podle Božích přikázání, ani my nemáme jistý současný mír a blahobyt.

Také vás prosím: Obracejte se na naše politiky s výzvami, aby se více angažovali pro spravedlnost a mír ve světě, pro lidská práva a pro pomoc trpícím. Pro naši zemi od nich požadujte rozhodování v souladu s morálkou a zásadami Desatera Božích přikázání.

Šestou neděli velikonoční prožíváme už několik let jako den modliteb za pronásledované křesťany. Prosím, abyste se maximálně zapojili do dne postu, který vyhlásí vaše farnost, a do prosebných adoračních pobožností, které budete konat pravidelně až do zlepšení světové situace.

Věřím, že nás Pán vyslyší, vždyť on slíbil, že vyslyší ty, kteří budou v jeho jménu společně prosit za jednu věc, na které se shodli. Předem děkuji všem, kteří se zapojí, a všem ze srdce žehnám

+ Jan Graubner, arcibiskup