NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Olomoucká Ovečka přivítala první děti

By Publikováno 1. 9. 2011 24 září, 2019 Aktuality, Školy

Do nově otevřené církevní mateřské školy Ovečka, která sídlí v centru Olomouce, přišly dnes ráno první děti a s nimi i jejich maminky. Slavnostní požehnání prostor školky se uskuteční za dva týdny, ve středu 14. září 2011 za přítomnosti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

Před každým jídlem se děti společně modlí  v kruhu.

Olomouc: „Prostory, které se tu povedlo vytvořit, jsou úžasné,“ pochvaluje si ředitelka školky Ilona Hamplová. Ještě větší radost ale projevuje, když přijde řeč na její malé svěřence a jejich rodiče. „Měli jsme to štěstí, že jsme se mohli setkávat už o prázdninách v prostorách farnosti sv. Michala. Děti si mohly zvyknout na sebe navzájem i na nás a my jsme se zase seznámili s rodiči,“ vysvětluje ředitelka. Také díky tomuto setkávání se pak podle ní rodiče ochotně zapojili do finálních úprav v prostorách, kde školka sídlí, v ulici Na Hradě.

„Velkou oporou pro nás byl P. Antonín Basler, farář u sv. Michala – nejen že se dětem věnoval při prázdninových setkáváních, ale pomáhal i s přípravami tříd,“ říká Hamplová. Kněží budou mít v církevní školce dveře otevřené i nadále: součástí programu totiž budou i modlitby nebo katecheze, zpracované například formou divadla. „Základem naší práce je náboženská pedagogika celistvé výchovy podle Franze Ketta a Marie Montessoriové,“ upřesňuje Hamplová.

Po dni plném zábavy i poznávání malým návštěvníkům školky chutná.Kapacita školky je 45 dětí, které jsou rozděleny do dvou heterogenních tříd. „Zájem o školku byl veliký, skoro 80 dětí, jsme ale omezeni kapacitou a nemůžeme přijmout všechny,“ lituje Hamplová. Připomíná pak, že ačkoliv školka zahájila svou činnost právě dnes, 1. září, na slavnostní žehnání musí zatím počkat. „Uskuteční se ve středu 14. září od 10.00 hodin, kdy nám školku požehná arcibiskup Jan Graubner,“ uzavírá ředitelka olomoucké CMŠ Ovečka Ilona Hamplová.

(gra)