NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Odešla olomoucká malířka a grafička Jana Jemelková

By Publikováno 13. 8. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Ve věku let 90 let zemřela v noci na 9. srpna 2018 po dlouhé nemoci olomoucká malířka a grafička Jana Jemelková, která ve své tvorbě zpracovával také náboženské motivy. Poslední rozloučení s touto dlouholetou pedagožkou Pedagogické fakulty Univerzity Palackého proběhne v kostele sv. Mořice ve čtvrtek 16. srpna při zádušní mši svaté od 13.30.

Jana Jemelková se narodila 4. dubna 1928 v Praze, studovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (absolvovala v roce 1951). Většinu svého života prožila v Olomouci, kde mj. působila jako odborná asistentka na Univerzitě Palackého v Olomouci (dnešní Pedagogická fakulta) a od roku 1991 byla členkou Spolku olomouckých výtvarníků.

V rámci svého pedagogického působení vychovala několik generací učitelů výtvarné výchovy na různých školách v regionu. Ve své volné tvorbě se zaměřovala na malířské a grafické ztvárnění motivů z historické Olomouce nebo hledala inspiraci v krásách přírody. Zaměřovala se též na exlibris, grafiku malých formátů či PF.

Zemřela v noci na 9. srpna 2018 v Olomouci. Poslední rozloučení bude v olomouckém chrámu sv. Mořice na ulici 8. května ve čtvrtek 16. srpna při mši svaté od 13.30.

Parte zemřelé

(S využitím informací Galerie Caesar Olomouc a http://abart.cz)