NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Obnova Velehradu skončila, navážou na ni další projekty

By Publikováno 27. 11. 2014 24 září, 2019 Aktuality

Slavnostní bohoslužbou, které v poutní bazilice předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, a následnou konferencí byl ve středu 26. listopadu 2014 ukončen rozsáhlý projekt obnovy Velehradu. Během pěti let při něm bylo proinvestováno téměř 350 milionů korun a nové podoby se dočkala bazilika, celý přilehlý areál i některé další objekty.

Velehrad: Středeční setkání bylo uspořádáno jako oficiální zakončení projektu „Velehrad – Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, který během uplynulých pěti let proměnil tvář poutního místa. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje se dočkala nové fasády i obnovy nástropních fresek a varhan. V jejím podzemí – lapidáriu byly odhaleny zbytky původního středověkého kláštera a zároveň otevřena nová expozice věnovaná mučedníkům 20. století.

Další dvě expozice, věnované Bibli a dějinám Velehradu, byly otevřeny ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje. Ten vznikl v budově bývalé sýpky a konírny a kromě muzejních a vzdělávacích prostor obsahuje také informační centrum a kavárnu a cukrárnu.

Obnovy se dočkal i areál kolem poutní baziliky. Od rušné silnice ho nyní dělí ohradní zeď ozdobená sochami světců. Původní travnatou plochu kolem kostela na některých místech nahradilo pískovcové dláždění a rekonstrukcí prošla i barokní kašna na nádvoří. Opraven byl kostelík Cyrilka v rohu poutního areálu a v jeho blízkosti vyrostlo nové sociální zařízení.

Opravy baziliky i přilehlého areálu budou pokračovat

Z celkové částky 346 milionů korun byla převážná část, 294 milionů, uhrazena z integrovaného operačního programu EU a zbytek ze státního rozpočtu. Farnost Velehrad, která byla nositelem projektu, ovšem zatím s opravami poutního místa nekončí.

Už nyní na Velehradě probíhají práce financované regionálním operačním programem EU v hodnotě 6,5 milionů korun. Jejich cílem je zbudovat komunikaci propojující stávající růžencovou cestu od Starého Města s areálem baziliky a provést opravu zdi v uličce u fary a také úpravu vstupu do areálu baziliky vedle ohradní zdi u silnice.

V rámci projektu „Barokní Velehrad“, financovaného opět z integrovaného operačního programu v hodnotě 75 milionů korun, bude pokračovat obnova baziliky: restaurování všech bočních kaplí, oprava sakristie a dokončení elektroinstalace v podkroví. Doplněno má být také ozvučení, zařízení pro neslyšící a velké obrazovky.

(gra)