NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Noví biskupové se seznamovali se spolubratry i se svou službou

By Publikováno 14. 9. 2018 24 září, 2019 Aktuality

V Římě včera (13. září 2018) skončil formační kurs pro nové biskupy. Z České republiky se ho účastnili olomoučtí pomocní biskupové Josef Nuzík a Antonín Basler a dále pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer a ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.

„Kurz nám umožnil si uvědomit na jedné straně to, v čem je naše biskupská služba podobná, jaké má zásadní pilíře, a naopak jak je rozmanitá podle toho, co řeší a prožívají jednotlivé místní církve,“ hodnotí přínos týdenního setkání biskup Nuzík.

Potěšující podle něj bylo zjištění, že i biskupové z druhého konce světa řeší podobné věci jako v ČR: stěhování kněží a jejich reakce nebo reakce farníků, otázka stálé formace kněží, uspořádání kurie nebo církevního soudu anebo z čeho jsou placeni kněží i laici pracující v církvi.

Dominantním tématem letošního formačního kurzu bylo podle biskupa Nuzíka pohlavní zneužívání – jeho řešení, prevence i duchovní analýza. „Všechno nakonec vyznívalo s nadějí, že i tuto bolestnou zkušenost církev překoná upřímný návratem k Bohu a svému poslání,“ dodal.

Zdroj: Cirkev.cz