NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Narozeniny arcibiskupa Graubnera slavili lidé kolem oltáře i při hostině

By Publikováno 2. 9. 2018 24 září, 2019 Aktuality

S vděčností za dožitých sedmdesát let a také za 45 let kněžství celebroval arcibiskup Jan Graubner mši svatou v zaplněné olomoucké katedrále sv. Václava. Oslavy v sobotu 1. září 2018 dále nabídly zahradní slavnost s občerstvením a možnost prohlédnout si některé památky, lidé přitom pamatovali také na pronásledované křesťany.

Ve vstupním průvodu, který úderem půl jedenácté vstoupil v sobotu do chrámové lodi olomouckého dómu, kráčelo před oslavencem více než osmdesát ministrantů, na dvacet kněží – především děkanů olomoucké arcidiecéze – a také deset biskupů. Byli mezi nimi tři místní pomocní biskupové, ordináři sousedních moravských diecézí nebo sídelní biskupové z Českých Budějovic, Litoměřic a Plzně. Další téměř stovka kněží již čekala v presbytáři katedrály.

„Mám radost, protože cítím, že jsme rodina,“ zahájil arcibiskup Graubner svou promluvu a zavzpomínal na rodinný zvyk ze svého dětství. „Byli jsme vedení k tomu, že když má někdo svátek nebo narozeniny, je pro něj nejcennějším dárkem, když všichni jdeme ke zpovědi a ke přijímání. Protože jsme věděli, jak je zpověď náročná, takového dárku jsme si vážili,“ řekl.

V době, kdy se všechno považuje za samozřejmost, nás podle olomouckého arcibiskupa liturgie vede opačným směrem – k vděčnosti za sebe i za lidi ve svém okolí. „Chci Pánu děkovat nejen za to, co dal mně, ale také za všechny, kdo nějakým způsobem spolupracují na poslání, které mi Pán svěřil,“ uvedl a ocenil pak úsilí všech, kdo budují Boží království ve svých rodinách navzdory pokušením a zkouškám, kdo ho budují svou pomocí ve farnosti i těm, kdo mají odvahu vnášet Kristovo světlo a jeho pokoj do světa, mimo církev.

„Často se dnes naříká na ty nahoře. Mělo by nás ale napadnout: Co já dělám proto, aby to bylo lepší? Jaké příležitosti a možnosti dal Bůh mě? Zůstat čistý je pohodlné, ale člověk pak má taky prázdné ruce,“ upozornil arcibiskup Graubner a připomenul jeden konkrétní způsob, jak se věřící mohou angažovat: svým podpisem pod petici na podporu rodiny a především jejím šířením mezi ostatní.

„Zároveň bych byl rád, abychom dnes mysleli na ty nejpotřebnější. Proto můžete přispět křesťanům na Blízkém východě, kteří byli vyhnaní ze svých domovů. Teď mají možnost se vrátit, ale s prázdnýma rukama do vypálených domů. Povinností křesťanů je myslet na své spolubratry,“ zdůraznil olomoucký arcibiskup a dodal: „Děkuju všem, kdo se přidají, a prosím Pána, aby nás naplnil svou radostí.“

V závěru bohoslužby si oslavenec vyslechl gratulace ke svým sedmdesátinám. Jménem České biskupské konference mu blahopřál litoměřický biskup Jan Baxant, za diecézní kněze a jáhny přišel s gratulací Mons. Vojtěch Šíma, přání členů metropolitní kapituly tlumočil její děkan a pomocný biskup Antonín Basler a s přáním do dalších let vystoupil také biskup František Václav Lobkowicz a zástupci ministrantů, pracovníků kurie nebo arcibiskupstvím zřízených společností.

A gratulacím naslouchal olomoucký arcibiskup také po skončení bohoslužby vedle katedrály, kde se lidem podávalo slavnostní pohoštění. Lidé rovněž mohli vyrazit na prohlídky několika historických objektů. Přímo v katedrále byly zdarma přístupné hned dvě výstavy, první věnovaná cestovateli, orientalistovi a fotografovi Aloisi Musilovi a druhá s obrazy Jaroslawa Sebastiana Pastuszaka z jeho „Třebíčského cyklu“. Za poloviční cenu mohli lidé zavítat do Arcidiecézního muzea a zdarma se otevřel i nedaleký Arcibiskupský palác.

Záznam bohoslužby lze zhlédnout na webu TV Noe.

(gra)

Fotogalerie (všechny snímky k dispozici zde)