NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Naplnili jste Kontejner pro Zambii. Dostaňme jej do cíle

By Publikováno 3. 9. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Přes půl tuny oblečení, přes čtvrt tuny látek do šicí dílny, desítky šicích strojů, berlí, lavic a židlí či koloběžek. To a mnohem víc se podařilo nastřádat lidem z nejrůznějších koutů České republiky do Kontejneru pro Zambii. Zbývá jej vyslat na dalekou cestu do Afriky. Kdo s tím Arcidiecézní charitě Olomouc chce pomoci, může poslat finanční příspěvek na její účet: 115-7039000237/0100.

Kromě štědrých dárců pomohli s kontejnerem také akční dobrovolníci. Deset takových lidí strávilo 80 hodin tříděním, čištěním a opravou věcí ze sbírky. Hodin bude ještě přibývat. Sesbírané věci je třeba ještě napaletovat, provést fumigaci atd. „Jsme lidem z České republiky vděční. To, že myslí na potřebné v daleké Africe je gestem lásky, dobré vůle,“ říká duchovní opora projektu Gerald Daka. Zambijský kněz podporuje činnost sudoměřických dobrovolníků, kteří také díky němu a dobrým lidem z ČR v minulosti postavili v Zambii kostel a školu. Právě škola stojí v Chiparambě, kam bude směřovat i sbírka Kontejner pro Zambii.

Gerald děkuje osobně v ČR

Gerald je v těchto dnech na návštěvě v České republice. Díky centru Avenier se jej podařilo očkovat proti tetanu, žloutence a žluté zimnici, bude tak moci ve zdraví dál pomáhat chudým lidem. „Setkávám se se spoustou potřebných lidí každý týden, většinou jsou to mladí děvčata a chlapci v nouzi, nezaměstnaní a jinak znevýhodnění lidé,“ pokračuje otec Gerald. Podle něj Zambijci nejčastěji řeší problém s úrodou. Živí je jejich políčka, ale nezvládají farmařit, netuší, jak zavlažovat v suchých oblastech, jak si zjednodušit práci, jak uchovávat potraviny, aby se nezkazily… Pokud se úroda i sklizeň zadaří, lidé zase nemají peníze na to, aby ji dopravili na nejbližší tržiště, kde by ji mohli prodávat. „Obdarovat potřebné v Africe nestačí, je třeba je vzdělávat, pomoci jim získat dovednosti. Dáme jim jídlo, oni se nasytí a odejdou, co ale dál? Je třeba dát jim know how, trénovat jejich mysl, jedině tak se zlepší jejich budoucnost,“ dodává otec Gerald s tím, že je to běh na dlouhou trať.

Právě sbírka Kontejner pro Zambii pomůže tento problém řešit. Poputuje v ní totiž i vybavení do školícího centra v Chiparambě, kde se dívky a chlapci naučí šít na šicích strojích a farmařit. Podle Kateřiny Janečkové, která sbírku Arcidiecézní charity Olomouc koordinuje, mohou tyto dílny některým mladým lidem zachránit i zdraví. „Díky novým dovednostem se děti o sebe budou umět postarat, výuka řemesel navíc pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky,“ vysvětluje.

Během své návštěvy se Gerald Daka setkal s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, který sbírku Kontejner pro Zambii také podporuje. O Pouti rodin otec Gerald zase učil mladé poutníky bubnovat, svědectví o životě v Zambii podá ještě na přednáškách, například 11. září ve 14 hodin v knihovně ve Slavičíně.

Přidáte se k nám a pomůžete nám poslat do cíle kontejner plný materiální pomoci? Stačí přispět na účet Arcidiecézní charity Olomouc 115-7039000237/0100. DĚKUJEME…

Karolína Opatřilová, ACHO