NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na zdraví Haiti vyneslo přes 23 000 korun. Charita již potřetí ošetří chudé Haiťany

By Publikováno 11. 9. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Na zdraví Haiti letos připíjeli kohoutkovou vodou hosté vybraných podniků v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu. Ve dvaceti kavárnách a restauracích a také při návštěvě Celostátního setkání mládeže v Olomouci se tak podařilo vybrat 23 284 korun. Arcidiecézní charita Olomouc za výtěžek ze sbírky uspořádá zdravotní prohlídky chudých Haiťanů, zejména dětí, kteří se nedostanou k lékaři nebo na něj nemají peníze, v Baie de Henne. Pracovnice Charity se tam vydá osobně při své misi. Do těžce zkoušené země odjíždí 19. září na víc jak měsíc.

Charita děkuje všem podnikům, které se do kampaně zapojily. Podruhé tak vodu ve prospěch Haiti podávali například v hranickém Café U Nás. „Přípitek jsme se snažili našim hostům zpestřit, do karafy s vodou jsme tak přidali i mátu a citron,“ uvedla majitelka Café Olga Pavlová. Hraničtí do pokladničky v tomto podniku přispěli 1 430 korunami.

Největší částku se podařilo nastřádat v olomoucké restauraci U Kristýna – 4 214 korun. Ta se kampaně Na zdraví Haiti letos zúčastnila poprvé.

Díky štědrosti dárců bude moci Arcidiecézní charita Olomouc uspořádat už potřetí zdravotní prohlídky na Haiti. Již potřetí. „Podniky zapojené do kampaně nám tak umožní ošetřit a podat léky chudým Haiťanům, zejména dětem, v Baie de Henne – odříznuté oblasti na severozápadě Haiti, kde je nouze o lékaře. Léky jsou pro místní navíc drahé,“ popsala situaci na místě Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc.

Loni uspořádala se svým kolegou zdravotní kemp v Baie-de-Henne a Petite-Anse. Ošetření se chopily zdravotní sestřičky z gonaïvského centra sv. Josefa. „Za tři dny se nám podařilo ošetřit 255 pacientů v obou oblastech. Lidí přišlo velmi mnoho, na některé se za jediný den nedostalo, takže museli dorazit ještě druhý den,“ popsala Klára Lőffelmannová s tím, že sestřičky přišly u pacientů na 400 nejrůznějších problémů. Nejčastěji řešily kožní, ušní a oční infekce, bolesti těla a zad, překyselení žaludku či úrazy po záplavách a hurikánu Matthew. „Při prohlídkách jsme také přišli na špatně zhojenou ránu po operaci u čtrnáctileté dívenky. Vypadalo to velmi ošklivě. Po ošetření a podání vhodných léků se však dívka výrazně zlepšila,“ dodala koordinátorka projektů na Haiti. Na svou další misi zamíří na Haiti 19. září.

Děkujeme Hranicím: Café U nás, Restaurace Pod střechou.

Děkujeme Olomouci: Bistrá kráva, Café Restaurant Caesar, Coffee Library Zbrojnice, Restaurace Dobromysl, Jazz Fresh Café, Naše Café, Pražírna kávy Kikafe, Side Street Grill Bar, Tvarůžková cukrárna, U Kristýna

Děkujeme Svitavám: Café Rozcestí, Kafé Rošambo, Kavárna V parku, Restaurace U Zvonečku

Děkujeme Zábřehu: Caffe bar Lucerna, Castaňa Tex-Mex, Levandulová kavárna, Restaurace Santorini

Děkujeme: Návštěvníkům Celostátního setkání mládeže v Olomouci

Karolína Opatřilová, ACHO