NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na zdraví Haiti vyléčí chudé v Karibiku. Letos tam s Arcidiecézní charitou vyrazí i český lékař

By Publikováno 27. 7. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Charita

Srpen ve jménu osvěžení a také dobrých skutků. Na dveře klepe již 4. ročník kampaně Na zdraví Haiti. Za kohoutkovou vodu mohou přispět hosté kaváren a hospůdek od jedné do nekonečna korun v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu. Za jejich příspěvky pak Arcidiecézní charita Olomouc uspořádá zdravotní kemp pro obyvatele, zejména děti, v odlehlé oblasti Baie de Henne. Letos na podzim tam s humanitární pracovnicí Charity zamíří i lékař.

Podniky, kde se akce uskuteční, v srpnu označí plakáty a letáčky. Jejich hosté pak mohou příspěvky vhazovat do vystavené kasičky. Letos je možné připít Na zdraví Haiti v téměř dvaceti podnicích. „Loni nám dobří lidé přispěli více než dvaceti tisíci korunami. Díky nim jsme tak prohlédli a ošetřili 240 haitských dětí. Mnohé z nich trápily vyrážky, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. To vše zapříčiňuje nedostatek pitné vody a také plnohodnotné stravy,“ uvedla za Arcidiecézní charitu Olomouc Klára Lőffelmannová. Ta vyráží pomáhat do Karibiku letos na podzim, připojí se k ní ještě lékař Josef Marada. „Díky tomu by se nám mělo podařit ošetřit více dětí a přibrat i některé dospělé. Zdravotní kemp se navíc rozšíří z odlehlé oblasti Baie de Henne i do jiných míst. Provedeme totiž preventivní prohlídky i v dalších školách, které s českými dárci podporujeme,“ upozornila humanitární pracovnice.

Lékař Josef Marada pomáhal na Haiti už třikrát. Naposledy po ničivém zemětřesení v roce 2010. Potvrzuje, že podmínky jsou tam opravdu těžké a lékařská péče je nedostupná. „Na velké regiony Haiti spadá mnohdy jen jedna nemocnice. Ta je často zavřená a vůbec nefunguje, či je na špatné úrovni. Ještě k tomu je vše na Haiti zpoplatněno, panuje zde velká míra korupce a lidé často umírají na běžná banální onemocnění. Jednou kolem páté hodiny ráno k nám přišla maminka s malým asi týdenním děťátkem, které nejevilo známky života. Zemřelo dehydratací a vyčerpáním už doma. Takové případy se tam dějí velmi často a lékař je zcela bezmocný. Tato situace byla jednou z těch nejtěžších v mém profesním životě,“ vzpomíná Josef Marada.

V Olomouci se do kampaně Na zdraví Haiti zapojí i Dobrodruhá – prodejna Charity Olomouc. Od 1. srpna v ní zákazníci mohou zakoupit originální ruční výrobky haitských umělců a řemeslníků. Půjde o malovaná plátna, kovové dekorace, šperky, dřevěné krabičky na šperky či osobitá přáníčka. Vedoucí Dobrodruhé Bára Cigánková má s podporou chudých Haiťanů osobní zkušenost. „Je smysluplné podpořit organizaci, jejíž pomoc se dostane ke konkrétním lidem. Navíc díky této akci rozšíříme v Dobrodruhé náš sortiment, což podpoří její smysl: dát věcem i lidem druhou šanci,“ říká Bára Cigánková. Prostor Dobrodruhé ale i přiléhajícího podniku Bistrá kráva navíc ozdobí fotografie Jiřího Pasze, které vykreslují život běžných lidí na Haiti.

Přijďte se v letních dnech osvěžit a pomoci zpřístupnit lékařskou péči dětem a potřebným v odlehlých oblastech Haiti.

Olomouc: Bistrá kráva, Café Restaurant Caesar, Coffee Library Zbrojnice, Jazz Fresh Café, Naše Café, Pražírna kávy Kikafe, Side Street Grill & Bar, Tvarůžková cukrárna, U Kristýna

Hranice: Café U nás, Restaurace Pod střechou

Zábřeh: Caffe bar Lucerna, Castaña Tex-Mex, Levandulová kavárna, Restaurace Santorini

Svitavy: Café Rozcestí, Kafé Dušambo, Kavárna V Parku

Karolína Opatřilová, ACHO