NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na zdraví Haiti: Charita pomohla ošetřit 240 haitských dětí

By Publikováno 20. 10. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Vyrážky, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. Tyto potíže nejčastěji řešily u haitských dětí sestry z řádu sv. Josefa při již 3. zdravotnickém kempu. Spolu s humanitární pracovnicí Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Klárou Lőffelmannovou se zaměřily na děti z odříznuté oblasti Baie de Henne. Charita děkuje dárcům, kteří se zapojili do srpnové kampaně Na zdraví Haiti. Za jejich příspěvky se podařilo zdravotnický kemp uskutečnit.

Zdravotnický kemp ovládl v polovině října baiedehennskou školu, kam docházejí chudé haitské děti podporované českými dárci. „S pomocí sester z řádu sv. Josefa se nám podařilo prohlédnout a ošetřit 240 dětí. Nejčastějšími zdravotními problémy byly kožní vyrážky a ekzémy, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. Děti totiž nemají pravidelný přístup k pitné vodě a také nemají zajištěnou pravidelnou stravu. Školní oběd je často jejich jediným jídlem za den. Nasytí se a mohou se lépe soustředit na výuku a neomdlívají při vyučování,“ uvedla Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc, která v těchto dnech působí přímo na Haiti. Podle ní letos zdravotnický kemp trval dva dny. Překvapením pro zdravotníky bylo zjištění, že už malé dívenky ve věku 6-7 let mají vaginální problémy.

Baie de Henne se nachází na odříznutém severozápadě Haiti. Ve vesnici začalo nově fungovat jedno zdravotní středisko, přesto tamní lidé ani zdravotníci nemají vyhráno. Klára zařízení před pár dny navštívila, aby zmonitorovala tamní situaci. „Ve středisku trvale působí dvě zdravotní sestry, které místním lidem v případě akutních případů mohou pomoci. Jsou zde i dva všeobecní lékaři (bez specializace), ti však nejsou přítomni stále. Vybavení celého střediska je velmi skromné a rozhodně se zde nedají provádět žádné větší zákroky. Kvůli nim musí pacienti cestovat do nejbližších nemocnic v Bombardopolis či Gonaïves. Ani dostupnost potřebných léků není zajištěna. Většina důležitých léků není na Haiti k sehnání a často je problém s krátkou expirační dobou, o čemž jsme se přesvědčili i my při zajišťování léků pro zdravotnický kemp,“ popsala pracovnice ACHO. Místní lékárnice alespoň minimální množství léků nakupuje a dováží do střediska, kde si je pak pacienti mohou koupit. Pro mnoho z nich je však cena léků příliš vysoká a nemohou si je dovolit.

Arcidiecézní charita Olomouc působí v Baie de Henne již dlouhých 12 let. S pomocí českých dárců zajišťuje tamním dětem vzdělání (Adopce na dálku – Haiti) a pomáhá také tamní komunitě například se stavbou přístřeší. Na severozápadě Haiti působí ještě v Gonaïves a na jihu v Roche a Bateau.

Více na www.haiti.cz

Karolína Opatřilová, ACHO