NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na zdraví Haiti 2017: Přípitek uzdraví chudé Haiťany

By Publikováno 31. 7. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Připít si sklenkou kohoutkové vody a zaplatit za ni libovolnou částku. Tak málo stačí k uzdravení, v některých případech i k záchraně života. Do dvacítky vybraných kaváren a restaurací v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu míří v srpnu kampaň Na zdraví Haiti. Výtěžek se sbírky pomůže zaplatit zdravotní prohlídky i ošetření obyvatel odříznuté oblasti Baie de Henne. Vesnice leží na severozápadě těžce zkoušené země – Haiti. Sbírku pořádá Arcidiecézní charita Olomouc.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti už dvanáct let, přičemž akci Na zdraví Haiti pořádá potřetí. „Za poslední dva roky jsme díky této kampani mohli prohlédnout přes 600 Haiťanů, zejména dětí, kteří se nedostanou k lékaři. Jen loni při prohlídkách v Baie de Henne a Petit Anse jsme přišli na 400 nejrůznějších zdravotních problémů a mohli je s pacienty řešit. Děkujeme českým dárcům za jejich podporu,“ uvedla koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová. Ta se chystá znovu na Haiti letos v září – brzy poté, co bude ukončena kampaň. V Karibiku pak zorganizuje další zdravotní kempy.

Kampaň letos zpestří výstava velkoformátových fotografií ve vybraných olomouckých podnicích. Autor Jiří Pasz na snímcích zachytil všední a přesto barvitý život na Haiti.

Do 3. ročníku se zapojí 20 podniků v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu. Jejich hosté si budou moct objednat sklenku kohoutkové vody a zaplatit za ni od jedné do nekonečna korun. Do akce se již potřetí zapojí olomoucké Café Restaurant Caesar. „Záleží nám na tom, co se ve světě děje, a tento projekt nás oslovil, proto jsme se připojili,“ sdělila tamní provozní Dana Gabrielová. Podle ní vzal sbírku za svou i personál podniku, číšníci a číšnice tak do pokladniček přihazovali dýška, která obdrželi od hostů. Hostům i personálu Caesara se tak podařilo nastřádat ze všech zapojených podniků nejvíce. „To daleké Haiti nás zasáhlo do srdce. Zvlášť, když jsme se loni dozvěděli, že tam udeřily hurikán a záplavy, hodně jsme to tady probírali,“ dodala Dana Gabrielová.

Podniky zapojené do akce budou označeny plakátem a letáčky. Kampaň Na zdraví Haiti potrvá celý měsíc srpen.

Připít si na zdraví Haiti můžete v:
Hranice – Café U Nás, Restaurace Pod střechou
Olomouc – Bistrá kráva, Jazz Fresh Café, CoffeeLibrary Zbrojnice, Café restaurant Caesar, Dobromysl, Naše Café, Pražírna kávy Kikafe, Side Street Grill Bar, Tvarůžková cukrárna, U Kristýna
Svitavy – Café Rozcestí, Kafé Rošambo, Kavárna V Parku, Restaurace U Zvonečku
Zábřeh – Café Bar Lucerna, Castaňa Tex-Mex, Levandulová kavárna, Santorini

Více o situaci na Haiti či o tom, jak Arcidiecézní charita Olomouc v nejchudší zemi západní polokoule pomáhá, na www.haiti.cz.

Karolína Opatřilová, ACHO