NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Velehradě cestovaly sochy

By Publikováno 13. 4. 2012 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Co má společného Velehrad s Velikonočními ostrovy? I na tomto poutním místě o Velikonocích cestovaly sochy. Nestalo se tak přitom poprvé. Osmero soch světců bylo původně situováno ve výklencích průčelí baziliky a vytvářely zde doplňující se dvojice: sv. Benedikt a Bernard, sv. Jan Křtitel a Jan Evangelista, sv. Petr a Pavel a sv. Cyril a Metoděj.

Osazování soch na pilíře ohradní zdi (foto Petr Hudec)Velehrad: Při opravách fasády v roce 1900 byly ovšem plastiky, vytvořené v závěru 17. století barokním sochařem (snad Michalem Mandikem), sneseny a nahrazeny novými sochami od kroměřížského sochaře Ferdinanda Neumanna. Naši předkové totiž neshledávali původní skulptury příliš pohledné. Byly nicméně přemístěny na nově vystavěnou ohradní zeď směřující od silnice ke kostelu. Takto po devět desetiletí vítaly poutníky, kteří kráčeli k bazilice.

V roce 1990 se však musely znovu vydat na cestu. Velehrad si totiž vybral papež Jan Pavel II. jako první místo, které navštíví po pádu železné opony. Aby se zde mohly setkat statisícové zástupy věřících, musely jim ustoupit staré ohradní zdi, a tak se světci museli znovu vydat na cestu. Dvacet dva let si z nich ukusoval zub času v zahradě v blízkosti kostelíku Cyrilka.

Sochy na pilířích ohradní zdi kolem velehradského areálu (foto Petr Hudec)Při promýšlení nového architektonického ztvárnění poutního areálu byla stanovena jako jedna z podmínek opětovná instalace těchto soch a jejich restaurování. Jako nejvhodnější řešení byla shledána jejich instalace do nik nově budované ohradní zdi, která má za cíl znovu poutní areál vymezit vůči hlučné silnici procházející obcí. Právě kvůli tomuto záměru získal objekt značnou výšku, neboť sochy byly vytvořeny barokním sochařem pro značný podhled.

Velmi diskutovaná cihlová stavba je nyní již takřka dokončena a tak se mohly sochy vydat na – věřme – svoji poslední pouť. Pod bedlivým dohledem restaurátora Josefa Petra byly barokní plastiky odvezeny ze zahrady a instalovány na vysoké vyzděné pilíře. V následujících měsících projdou ještě důkladným restaurováním. Již nyní však nenechávají nikoho na pochybách o tom, že záměr jejich opětovné prezentace na daném místě byl velmi šťastnou volbou.

Petr Hudec, farnost Velehrad