NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Velehradě byla ukončena oprava baziliky

By Publikováno 26. 11. 2015 24 září, 2019 Aktuality

Ve čtvrtek 26. listopadu 2015 se uskutečnilo slavnostní ukončení projektu „Barokní Velehrad“, jehož obsahem byly restaurátorské práce a úpravy osvětlení a audiovizuálního systému v poutní bazilice, opravy v budově sousedního Stojanova gymnázia a úpravy vstupu do poutního areálu.

Velehrad: Projekt Barokní Velehrad přímo navazuje na projekt IOP I. s názvem: „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, jehož realizace probíhala v období od prosince 2009 do konce roku 2014 s náklady převyšujícími 332 milionů korun.

Práce v rámci projektu Barokní Velehrad se soustředily na dokončení díla obnovy nejexponovanějších míst areálu poutního místa. Vzniklo tak důstojné prostředí, v němž lze poznávat historickou kontinuitu kulturního a religiózního vývoje evropských národů a nejhlubší kořeny naší národní identity. K tomu mají návštěvníkům napomáhat hojné vzdělávací akce, koncerty, konference a semináře, kterým realizace projektu napomohla zkvalitněním zázemí a zrestaurováním historických prostor. Zároveň se počítá s rozšířením prohlídkového okruhu a vytvořením nových programů pro návštěvníky.

Projekt byl zahájen v říjnu loňského roku, kdy Římskokatolická farnost Velehrad obdržela od ministerstva pro místní rozvoj rozhodnutí o poskytnutí příslušné dotace. Ta činila celkem 75,1 milionu korun, z nichž 63,8 milionu tvořily prostředky EU a 11,3 milionu příspěvek ze státního rozpočtu.

Projekt probíhal na několika místech poutního areálu. V budově dnešního Stojanova gymnázia byly restaurovány fresky, reliéfy a další umělecké prvky v refektáři, zimním sále a dalších prostorách. V samotné bazilice došlo jednak k opravě a restaurování výzdoby bočních kaplí, sakristie či chórových lavic, zároveň zde bylo rekonstruováno osvětlení bočních kaplí, elektroinstalace v půdních prostorách a také audiovizuální systém v celé bazilice. Upraven a dokončen byl i vstupní prostor do poutního areálu.

S využitím tiskové zprávy farnosti Velehrad