NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Svatém Kopečku vznikne nový domov pro nemocné a opuštěné

By Publikováno 5. 12. 2017 24 září, 2019 Aktuality, Nemocní

Charita Olomouc děkuje sestrám premonstrátkám za poskytnutý prostor pro novou službu Domova sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce. Domov bude sloužit chudým lidem, kteří jsou v důsledku špatného zdravotního stavu odkázáni na pomoc druhých. Provoz dvou propojených služeb, azylového domu a pečovatelské služby, zahájí středisko Samaritán v prostorách zařízení už od 1. února 2018.

Charita Olomouc získala potřebné prostory pro otevření nové služby, o jejíž zavedení už dlouhou dobu usiluje. „Domov je určen pro lidi ocitající se v tíživé situaci, kteří jsou nemocní a nesoběstační z mnoha závažných důvodů a potřebují více pomoci a péče, aby mohli důstojně dožít či překonat náročnou životní etapu,“ sdělila Ludmila Gottwaldová, ředitelka Charity Olomouc. Jedná se o lidi, kteří jsou například propuštěni ze zdravotního zařízení, nebo bydlí na ubytovnách a náhle se zhorší jejich zdravotní stav. Navíc jsou často bez finančních prostředků.

S nedostatečnými možnostmi pomoci pro tuto skupinu lidí se potýká nejen Charita Olomouc, ale i města, zdravotnická zařízení a celá řada sociálních služeb. Nově vznikající Domov sv. Anežky s kapacitou 30 lůžek bude sídlit v prostorách Norbertina. „I když je jeho umístění prozatímní, zásadním způsobem pomůže řešit jeden z palčivých sociálních problémů v regionu,“ uvedl Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán.

Víceúčelové centrum Norbertinum sester premonstrátek na Svatém Kopečku u Olomouce ukončí svoji činnost k 31. prosinci 2017. Charita Olomouc v tuto chvíli připravuje vše potřebné, především vybírá pro Domov sv. Anežky nové pracovníky.

Eva Štefková, Charita Olomouc