NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Stojanově gymnáziu se sešli rusisté

By Publikováno 3. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Ve dnech 25. – 27. října 2017 uspořádalo Stojanovo gymnázium, Velehrad unikátní vzdělávací akci pro vyučující ruského jazyka. Setkání, které u účastníků vzbudilo pozitivní ohlasy, vedly lektorky z Ruské univerzity družby národů (RUDN) v Moskvě.

Zájem o výuku ruského jazyka v posledních letech stoupá. Neodpovídá tomu ovšem nabídka postgraduálního a doplňujícího vzdělání pro učitele ruštiny. Vzdělávací akce v této oblasti, pokud vůbec probíhají, se většinou odehrávají v Praze, takže v regionu není mnoho příležitostí k získání informací mapujících aktuální změny v kulturní, geografické, společenské, politické aj. situaci v Rusku.

Především pro učitele středních škol, připravující studenty k maturitní zkoušce, jsou přitom aktuální informace zásadní, stejně jako povědomí o změnách v jazyce, aktuální slovní zásobě, anglicismech v ruštině; na tom se učitelé ruštiny shodují, a proto vítají iniciativu Stojanova gymnázia Velehrad, kterému se podařilo navázat spolupráci s Ruskou univerzitou družby národů (RUDN) v Moskvě a uspořádat dvacetihodinový seminář pro ruštináře. Seminář vedly lektorky Natalja Vladimirovna Pomorceva a Dina Nikolajevna Rubcova z RUDN v Moskvě.

Vzhledem k úspěchu semináře Stojanovo gymnázium hodlá ve vzdělávání ruštinářů pokračovat. Navíc gymnázium, které si na výuce ruského jazyka velice zakládá (v létě např. uspořádalo nejen pro své studenty první ročník Letní školy ruského jazyka ve Volgogradě, studenti s velkým úspěchem reprezentovali školu v soutěži Puškinův památník), připravuje vznik Metodického centra pro učitele ruského jazyka, jež bude poskytovat metodickou podporu, která je tolik potřebná pro kvalitní vzdělávání.

Účastníci semináře odjížděli z Velehradu podle svých slov spokojení s úrovní vzdělávání i atmosférou celého setkání. „Zaujaly mne praktické tipy do hodin od obou zkušených lektorek,“ řekla Markéta Pavlasová z Biskupského gymnázia v Brně. „Tento seminář byl nejpřínosnější akcí tohoto druhu, kterou jsem kdy měla možnost navštívit. Profesionální, přátelský, inspirující, motivující, a co je podstatné, praktický,“ ohodnotila seminář další z účastnic.

(sgv)