NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Katolických dnech v Německu se představily i památky olomoucké arcidiecéze

By Publikováno 15. 5. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Mezi hosty Katolických dní, které se minulý týden uskutečnily v německém Münsteru, byli také zástupci českých a moravských diecézí. V rámci veletrhu Kirchenmeile se v asi 330 stanech prezentovala německá katolická biskupství, řeholní řády, katolické univerzity, náboženské instituce a další sdružení a katolické spolky – většinou z Německa, ale také z České republiky.

„Zaměřili jsme se na poutní a turistickou nabídku a představili jsme vybrané památky olomoucké arcidiecéze: Svatý Hostýn, Velehrad, Svatý Kopeček, Arcibiskupský palác a další pamětihodnosti v Olomouci nebo v Kroměříži,“ uvedla Lucie Kropáčková, která zastupovala olomoucké arcibiskupství. Zájem návštěvníků byl podle ní veliký. „Přicházeli jednak lidé, kteří mají kořeny v Česku, ti byli velmi potěšení, a pak takoví, co znají jen blízké pohraničí. Často je překvapilo, co jim olomoucká arcidiecéze může nabídnout,“ popsala Kropáčková.

Nabídku českého stánku si prohlédl také pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a generální sekretář České biskupské konference P. Stanislav Přibyl, kteří do Münsteru zavítali v pátek 11. května. Hned po příchodu oba vyplnili kvíz, ve kterém bylo za úkol správně přiřadit obrázky katedrál v ČR k jednotlivým sídelním městům našich diecézí. Tento kvíz připravila pro Katolické dny právě Lucie Kropáčková se svou kolegyní Pavlínou Kolářovou a mnozí se u něho rádi zastavili. Nápovědu mohli najít na velké malované mapě, která v českém stanu upoutávala pozornost.

Kardinál Dominik Duka přitom zmínil zajímavou skutečnost z české historie: „Většinou nevíme, že dva takovéto katolické sjezdy byly i v České republice. První byl ve 20. letech, zúčastnilo se ho tenkrát v Praze 20 tisíc lidí a výsledkem bylo, že nedošlo k odluce církve od státu. Druhý katolický sjezd se konal v roce 1935 a byl nesmírně důležitý, protože to byla vážná odpověď po nastoupení Adolfa Hitlera. Byla to velká demonstrace jednoty bývalého Československa včetně Podkarpatské Rusi a přihlášení se k ideálům, které byly ryze křesťanské, ale i demokratické. Takže si myslím, že tyto katolické sjezdy mají hluboký náboženský, lidský ale i společensko-politický význam,“ řekl.

Na 101. Katolické dny se prodalo celkem 50 tisíc vstupenek a vedle toho dorazily další tisíce tzv. jednodenních účastníků. Připraveno pro ně bylo přes tisíc programů, mimo jiné přednášky, koncerty, divadelní představení, kabarety, filmy a výstavy. Na organizaci se podílelo přes dva tisíce dobrovolníků a obyvatelé Münsteru a okolí nabídli ubytování čtyřem tisícům návštěvníků.

(gra), s využitím textů na webu www.cirkev.cz