NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Modlitební služba rodinného centra pomáhá už rok

By Publikováno 29. 10. 2012 24 září, 2019 Aktuality, Rodiny

Více než dva tisíce proseb a úmyslů zaslali už lidé na olomoucké Centrum pro rodinný život, kde byla loni v říjnu spuštěna služba modliteb na úmysly žadatelů. Lidé, které trápí například nemoc, rodinné problémy nebo nezaměstnanost, se mohou formou SMS nebo e-mailu obrátit na pracovníky centra, aby se za jejich prosbu modlili spolu s nimi.

Olomouc: O tom, že modlitební služba lidem skutečně pomáhá, svědčí také řada poděkování. „Ráda bych Vám poděkovala za modlitbu za svou matku (jméno bylo při redakční úpravě vynecháno), která byla na operaci ve Zlíně… V pátek ve 12 ji dovezla sanitka domů, maminka říkala, že se cítí o 1000 procent lépe – Bohu díky! Je to moc dobře, že jste tuto službu zařídili,“ napsala například jedna z žadatelek poté, co její prosby byly vyslyšeny. O modlitbu za zdraví blízké osoby žádala také jiná žena: „Za uzdraveni pětiletého Filípka, leží v Olomouci v umělém spánku po třech operacích…“ prosila letos na jaře. Po krátké době pak pracovníkům Centra pro rodinný život mohla už děkovat: „Filípek je už doma a bez postižení. Hlavní lékař se přitom vyjádřil ve smyslu, že šlo ‚doslova o Boží vedení‘.“

„První SMS zprávu jsme na mobil obdrželi 19. října 2011,“ říká pracovník rodinného centra Peter Markovič, který má evidenci proseb zaslaných do modlitební služby na starosti. Během uplynulého roku podle něj do centra dorazilo kolem tisíce SMS a asi 160 e-mailů, polovina zpráv ovšem obsahovala i více úmyslů. „Souhrnně jsme zatím obdrželi a do modliteb zahrnuli asi 2600 úmyslů,“ uvádí Markovič a dodává: „Všichni jsme jedna rodina a touto formou nabízíme lidem pomoc, aby se necítili ve svým problémech tak osamoceni. Věřím, že když vědí, že se někdo modlí za jejich úmysly spolu s nimi, modlí se k Bohu s větší důvěrou. Pak mohou ve svém životě často i konkrétně zakusit projev jeho milosrdenství.“

Nejčastěji podle něj lidé žádají o modlitbu kvůli nemoci, hledání nové práce, zadlužení, rozpadu rodiny, psychickým problémům a závislostem, prosí také za dar víry pro rodinné příslušníky a partnery, za nalezení partnera a v různých konkrétních situacích. „Každému je přitom zaručena plná anonymita,“ dodává Markovič, který pečuje o sbírání došlých proseb a předává je všem, kdo se za ně modlí – svým kolegům i řeholním sestrám z komunity Milosrdných sester svatého Kříže na Arcibiskupství olomouckém. Za všechny úmysly a za každého, kdo se na centrum obrací, slouží pak každý čtvrtek ráno mši svatou biskupský delegát pro pastoraci P. Petr Bulvas.

Prosby lze posílat SMS zprávou na tel. číslo 731 731 800 (na toto číslo nelze volat, je určeno pouze pro přijímání SMS). Další možností je zaslat prosby na e-mailovou adresu rodina@arcibol.cz.

(gra)