NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Mládež z celé ČR obsadila Korunní pevnůstku

By Publikováno 15. 8. 2017 24 září, 2019 Aktuality, Mládež

„Přeju vám, abyste zažili, že to tady stálo za to, a abyste vytvořili nádherné společenství.“ Těmito slovy přivítal olomoucký arcibiskup Jan Graubner tisíce mladých lidí, kteří se dnes shromáždili v Olomouci při zahájení Celostátního setkání mládeže. Akce, která bude v Korunní pevnůstce i na mnoha dalších místech probíhat až do neděle, nabídne modlitbu, poučení i zábavu a především možnost prožít společenství.

„Během týdne mohou mladí lidé navštívit 120 různých přednášek, témata jsou z mnoha oborů od psychologie přes historii až po teologii nebo otázky bioetiky,“ popsal jeden z manažerů setkání Jiří Novák. Pro účastníky je vedle toho připravena každý den mše svatá, katecheze, setkání v diskusních skupinách či workshopy. Zájemci též mohou zavítat do některé z poraden nebo poznat olomoucké kláštery.

Na program mohou přijít také zájemci z řad veřejnosti. „Zveme obyvatele i návštěvníky Olomouce na přednášky i koncerty. Zvláště zajímavé by pro ně mohlo být sobotní EXPO povolání, při kterém se na náměstích ve městě představí nejrůznější církevní řeholní řády, komunity nebo prorodinné organizace,“ doplnil hlavní organizátor akce a ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference P. Jan Balík.

Prostřednictvím vatikánského státního sekretáře Pietra Parolina poslal pozdrav mladým lidem do Olomouce také papež František: „Tato důležitá událost má mladé posílit ve věrnosti hodnotám křesťanské víry, a to především obnovou vědomí, že bohaté učení evangelia a církve nespočívá v sérii zákazů, které dusí autentické touhy po štěstí, ale naopak, že se jedná o celoživotní plán, který je schopný uchvátit srdce a vést k následování Krista, mistra a Pána.“ (Celý text poselství je k dispozici zde.)