NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Litovelská kaple sv. Jiří představí gotické klenoty

By Publikováno 4. 6. 2012 24 září, 2019 Aktuality, Památky

O stovky let nazpět v čase se o letních měsících mohou vydat návštěvníci kaple sv. Jiří v Litovli. V pátek 8. června se zde totiž otevírá výstava, jejímž cílem je představit cenné památky z doby gotické. Expozici bude možné shlédnout až do konce srpna.

Litovel: „Výstava představuje výsledky restaurování gotické kaple sv. Jiří a jejího mobiliáře. Zároveň chce ale ukázat i duchovní život v Litovli na přelomu 15. a 16. století,“ shrnuje litovelský farář P. Josef Rosenberg.

Centrem expozice je podle něj nově zrestaurovaná socha Ukřižovaného Krista s pohyblivými pažemi, která byla v Litovli zhotovena v 16. století. „Tato socha byla na Velký pátek snímána z kříže a skládána do Božího hrobu, kde jí věřící vzdávali zvláštní úctu,“ vysvětluje kněz.

Unikátní umělecké dílo doprovázejí také další předměty z doby, kdy gotická kaple sv. Jiří vznikla. Ke shlédnutí tak budou vystaveny například kalichy, sochy nebo písemnosti. Na přípravě reprezentativního katalogu, který výstavu doprovází, se podílel tým odborníků.

Výstava „Gotické klenoty v kapli sv. Jiří v Litovli“ je otevřena v období od 8. června do 26. srpna 2012 vždy od úterý do neděle v čase 9.30 – 16.30 hodin.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého