NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Lektoři Božího slova v olomoucké arcidiecézi

By Publikováno 14. 2. 2019 24 září, 2019 Aktuality, Lektoři

Nahrávky liturgického čtení na každou neděli cyklu C, duchovní obnova pro lektory Božího slova v květnu na Velehradě pod vedením P. Mariána Pospěchy, kurz „Čtení Božího slova v liturgii“ v podzimních měsících pořádaný děkanátem Přerov, ale také individuální hodiny kultury řeči ve službě pro Boží slovo nabídne lektorům Božího slova – nejen olomoucké arcidiecéze – rok 2019.

Jen krátce k uskutečněným vzdělávacím kurzům pro lektory „Čtení Božího slova v liturgii“ v uplynulém roce. Proběhly ve dvou děkanátech: na jaře, z iniciativy děkana, v konickém děkanátu a na podzim, z iniciativy dvou lektorek ze Zubří a z Kelče, pro děkanát Valašské Meziříčí.

Vzhledem k rozlehlosti valašskomeziříčského děkanátu se tři části kurzu (úvod do Písma s P. Petrem Chalupou a dvě části kultury řeči s Martinou Pavlíkovou) se odehrály na dvou místech – v Rožnově a v Kelči. Poslední část s biskupem Josefem Hrdličkou se pak uskutečnila v Zašové, kam se sjeli všichni účastníci kurzu.

Konický děkanát uspořádal kurz na jednom místě, v pastoračním domě v Luké. Závěrečný program měl na obou místech stejnou podobu: přednáška emeritního pomocného biskupa olomouckého Josefa Hrdličky, který poté celebroval mši svaté a na jejím konci obdrželi absolventi kurzu (v obou děkanátech šlo celkem o 113 absolventů) z rukou děkana osvědčení a s požehnáním biskupa byli vysláni hlásat slovo Boží. Absolvování kurzu, stejně jako předešlých 15 let, je startem do služby lektora Božího slova a pro ty, kteří přišli již opakovaně, povzbuzením a posilou.

V průběhu roku probíhaly po domluvě individuální hodiny kultury řeči pro službu Božímu slovu nejen s bohoslovci, ale také s několika bratry kapucíny, kteří měli před sebou přijetí lektorátu. A po celý rok ve spolupráci s lektory (40) a kněžími (14) byly pořizovány nahrávky nedělních čtení cyklu B, sloužící k přípravě lektora online na stránkách www.kulturaslova.cz.

A co nás čeká v roce 2019? V průběhu celého roku se budou natáčet nedělní čtení cyklu C a budou k poslechu spolu s texty a odkazy na komentáře Biblického díla k dispozici od středečního večera nebo čtvrtečního dopoledne daného týdne na www.kulturaslova.cz.

V květnu od pátku 10. do neděle 12. se již potřetí chystá duchovní obnova pro lektory Božího slova na Velehradě pod vedením P. Mariána Pospěchy. Přihlásit se mohou lektoři ze všech diecézí naší republiky, a to na adrese: www.stojanov.cz/program-akci.html.

Kurz „Čtení Božího slova při liturgii“ se chystá v děkanátu Přerov a měl by se uskutečnit během podzimu do začátku prosince. Další, již 17. setkání lektorů Božího slova v roce 2019 připadne na sobotu 19. října. V letošním roce bude výrazněji probíhat mezidiecézní spolupráce v oblasti kultury řeči. Pod vedením M. Pavlíkové se jí budou kromě lektorů zabývat také katecheti a průvodci liturgickými prostorami brněnské diecéze.

Se všemi dotazy nebo žádostmi v oblasti lektorské služby a kultury řeči pro Boží slovo se obracejte na MgA. Martinu Pavlíkovou z Centra pro kulturu AO, pavlikova@arcibol.cz, web www.kulturaslova.cz.

Fotografie z kurzu pro valašskomeziříčský děkanát (foto Martin Blaha)