NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kroměřížský zámek se má vrátit olomouckému arcibiskupství

By Publikováno 22. 9. 2014 24 září, 2019 Aktuality, Hospodaření

Podle dnešního (22. září 2014) vyjádření ministra kultury je stát připraven vrátit olomouckému arcibiskupství jako původnímu majiteli Arcibiskupský zámek v Kroměříži, jednu z památek zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO. Ministr Daniel Herman to řekl v hlavním zpravodajském pořadu České televize.

Praha: „Podle informací, které mám, nic nestojí v cestě tomu, aby mohl být naplněn zákon 428/2012 Sb. a kroměřížský zámek byl vrácen původnímu vlastníkovi, což je olomoucké arcibiskupství,“ uvedl dnes v pořadu Události ministr kultury Daniel Herman.

Objekt, který společně se souvisejícími zahradami patřil arcibiskupství až do roku 1948 a sloužil jako administrativní a reprezentační sídlo olomouckých biskupů, představuje významnou součást kulturního a historického dědictví arcidiecéze. Nyní by mohl mít opět stejného vlastníka jako jeho inventář, který olomouckému arcibiskupství nikdy nepřestal patřit.

Jak dále uvedla Česká televize, Národní památkový ústav zatím zkoumá, zda spolu se zámkem vrátí také Podzámeckou a Květnou zahradu. „S velkou pravděpodobností dojde k vydání zámku a zkoumáme a prověřujeme ještě funkční souvislost ve vazbě na zahrady,“ uvedla Naděžda Goryczková z NPÚ.

„Arcibiskupství olomoucké nepřestalo být vlastníkem zámeckého inventáře – mimo jiné i cenných obrazů umístěných v zámecké galerii – a ten tvoří s komplexem budov a zahrad nedílný celek,“ upozornil již dříve arcibiskup Jan Graubner a dodal, že vydání zámku rozhodně nemá narušit dosavadní výbornou spolupráci s Národním památkovým ústavem: „Arcibiskupství naopak předpokládá, že památkový ústav bude objekty nadále spravovat a současná spolupráce bude úspěšně pokračovat.“ (Celé vyjádření zde, o spolupráci s NPÚ a olomouckým Muzeem umění při správě zámeckých sbírek více zde.)

(gra)