NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kostel roku 2015

By Publikováno 6. 9. 2010 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Rok 2015. To je datum, kdy by věřící mohli přijít na první mši do Chrámu svatého Ducha ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Stavba budoucí dominanty města, jejímž architektem je Slovinec Ivo Goropevšek, se po osmi letech posunula do rozhodující fáze. ‚Stavba se přehoupla do své druhé poloviny. Pokud nenastanou závažnější problémy, rýsuje se její dokončení v roce 2015,‘ potvrdil František Křivák, technický administrátor uherskohradišťského děkanátu, který zastupuje investora, jímž je farnost ve Starém Městě.
Nejnovějším počinem na staveništi budoucího svatostánku je usazení 66 tun těžkého krovu o rozměrech 43×30 metrů na chrámové lodě. Tato fáze stavby byla jedním z nejtěžších úkolů pro projektanty a statiky. ‚Hlavní projektant potřeboval, aby statik vše spočítal do posledního detailu. Najít odbornou firmu zabralo dva roky,‘ vysvětlil Křivák. Ocelovou konstrukci krovu tvoří více než padesát dílů od dvou do pěti tun. Po svaření všech částí následovala zinková lázeň a speciální nátěr proti vlhkosti, exhalacím a solím. Bez oprav by měl krov vydržet minimálně sto let. ‚Je konstruován tak, že unese tři čtvrtě metru sněhu. Na ocelový krov přimontují dělníci v příští etapě bednění a na něj krytinu,‘ dodal Křivák.
Nový chrám, sen mnoha generací obyvatel Starého Města, vyrůstá na budoucím centrálním náměstí. Do současnosti stavba spolykala čtyřicet milionů korun. Takřka třetinou přispěla radnice, další zdroje tvoří dary, sbírky v kostele svatého Michaela a veřejné sbírky ve městě. Jen v roce 2009 přispěli obyvatelé Starého Města na nový kostel částkou 750 tisíc korun. ‚Svědčí to o tom, že lidem na novém svatostánku opravdu záleží, je pro ně určitou motivací. Výši darů či sbírek navíc neovlivnila ani ekonomická krize,‘ poznamenal starosta Josef Bazala.
Také letos podle Bazaly poukáže staroměstská radnice na stavbu chrámu dvoumilionový příspěvek. Úsilí o výstavbu nového kostela ve Starém Městě se datují od začátku 20. století. Dvě peněžní sbírky v minulosti zhatil rozpad RakouskoUherska a německá okupace Československa. Konkrétní výsledek přineslo až minulé desetiletí. Po geologickém a archeologickém průzkumu, projekčních přípravách a vydání stavebního povolení požehnal v říjnu 2000 současnému staveništi tehdejší papežský nuncius Giovanni Coppa.