NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kontejner popluje na Haiti jednou tak velký. Sbírka je ukončena

By Publikováno 31. 8. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Materiální sbírka Kontejner pro Haiti končí překvapivě o měsíc dříve, než bylo plánováno. Za pouhé dva měsíce se totiž dárcům podařilo nastřádat jednou tolik potřebných věcí. Kontejner vypluje do Karibiku jednou tak velký. Na cestu jej vypraví Arcidiecézní charita Olomouc letos na podzim, do cíle by měl dorazit pravděpodobně v lednu 2018.

Arcidiecézní charita Olomouc děkuje všem lidem dobré vůle. Kapacitu kontejneru se jim podařilo přesáhnout již v létě. „Sbírku tak uzavíráme již 31. srpna, což je o měsíc dříve, než jsme měli v plánu. Místo dvacetistopého kontejneru navíc vypravíme do Karibiku kontejner čtyřicetistopý,“ nastínila Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc.

Nejčastějším darem byly právě šlapací šicí stroje, které mají vybavit šicí dílnu v Gonaïves. Tam se chudé Haiťanky učí řemeslu a zároveň budou šít školní uniformy, které jsou povinné, a spousta haitských rodičů na ně nemá peníze. „Dárci nám do kontejneru přispěli zhruba osmdesáti šicími stroji. Ty zkontrolují v následujících týdnech opraváři a připraví je na měsíční plavbu po moři. Dále nám lidé často přinášeli látky a další vybavení do šicí dílny, od jedné firmy jsme pak dostali 20 koloběžek a 50 míčů, lidé a některé firmy nám přispěli i nářadím,“ popsala Klára Lőffelmannová s tím, že v kontejneru uskladní také spoustu židliček a školních lavic, školních potřeb, letního oblečení, berlí a dalších zdravotních pomůcek.

Materiální sbírka pomůže zejména v Gonaïves, a pak ještě v Baie-de-Henne. Právě v těchto místech Arcidiecézní charita Olomouc působí dlouhá léta (v Gonaïves 8 let, v Baie-de-Henne 12 let). Naposledy humanitární pracovníci zajistili Haiťanům stavbu střech zničených hurikánem Matthew v říjnu loňského roku. Více na www.haiti.cz.

Karolína Opatřilová, ACHO