NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Každý den je příležitost milovat: novoroční poselství arcibiskupa Graubnera

By Publikováno 31. 12. 2017 24 září, 2019 Aktuality

U příležitosti oslav příchodu nového roku se olomoucký arcibiskup Jan Graubner obrací k věřícím se svým poselstvím a vybízí ke konání skutků lásky.

Když se dívám na uplynulý rok, musím uznat, že se daří mnoho věcí jak v církvi, tak ve společnosti. A je dobře se z toho umět radovat a všem, kteří se na tom podílejí, také děkovat. Zároveň vidím, že není všechno v pořádku, když všude slyším, jak chybějí lidé, jak chybějí pracovníci. Umíme sice vydělávat a budovat, ale nějak přestáváme umět milovat a nezištně sloužit. Opakujeme jako mantru, že všechno něco stojí a vše se musí platit. Já uznávám spravedlnost, ale vidím vážný problém v tom, že z peněz děláme boha, který je všemocný a bez něhož nejde nic. To není křesťanský Bůh. Biblická moudrost říká, že Bůh je Láska, která je naprosto nezištná.

Nezištná služba z lásky může být lékem i na mnohé nemoci našich rodin, podniků a celé společnosti. Bude-li v našem životě více přítomen Bůh lásky, nebude bůh peněz kazící vztahy a šířící korupci tak silný. Bude-li v rodinách důležitější láska než peníze, přibude dětí a ty dostanou lepší výchovu, protože na ně budou mít rodiče více času. Budou psychicky zdravější a lidsky zralejší, když vyrostou v harmonických rodinách. Pak bude mladá generace zárukou lidské naděje a budeme mít i dost pracovníků.

A to se může podařit, když se v obyčejném všedním životě otevřeme Bohu křesťanů, Bohu lásky, a odmítneme sloužit falešným bůžkům, kterými se stávají peníze, majetky, požitky či pohodlí a zábava, když se stanou nejvyšším cílem. Odpočinek je potřebný. Ekonomika je nutná a spravedlnost vyžaduje odměnu, ale ani ta nenahradí to, co přináší nezištně darovaná láska.

Do nového roku přeji všem Boží ochranu, pomoc a požehnání, ale zároveň si dovolím pozvat ke spolupráci na přípravě šťastných dní nového roku. Přijměme každý den jako příležitost ke skutkům lásky, jako je odpuštění, pozornost k členům rodiny, služba dětem či upřímná pomoc i cizím lidem, ochota trpělivě naslouchat, věnovat čas, předpokládat dobré úmysly či jen pozdravit člověka, kterého nepotřebujeme, dát druhému přednost ve dveřích nebo jako řidiči chodcům na silničním přechodu, ohleduplně pustit před sebe jiné auto… Denně máme mnoho příležitostí, abychom nechali vstupovat Boha do našeho světa skrze skutky nezištné lásky. Věřím, že Boží přítomnost udělá náš svět krásnějším.

Tak krásný nový rok všem.

+ Jan Graubner