NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Jáhni z celého světa hovořili na Velehradě o evangelizaci

By Publikováno 16. 6. 2013 24 září, 2019 Aktuality

Velkou naději pro křesťanskou víru vidí v zemích východní Evropy trvalí jáhni celého světa. Během své konference, která se na Velehradě uskutečnila ve dnech 13.–16. června 2013, se členové Mezinárodního jáhenského centra shodli na tom, že církev má svým otevřeným postojem vůči cizím tradicím věrohodně předávat křesťanské hodnoty – lásku a milosrdenství.

Velehrad: Tématem čtyřdenní konference, které se zúčastnilo 130 jáhnů ze 30 zemí celého světa, se stala „Diakonie mezi kulturami“. Setkaní se zaměřilo zejména na evangelizaci východní Evropy. Na úvod pozdravil účastníky zasedání olomoucký arcibiskup Jan Graubner, v neděli dopoledne pak s nimi závěrečnou bohoslužbu slavil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Celému zasedání byl přítomen také rottenbursko-stuttgartský biskup Gebhard Fürst, který je protektorem Mezinárodního jáhenského centra (Internationales Diakonatszentrum, IDZ).

Na programu čtyřdenního jednání bylo několik přednášek. Docent teologie na pražské teologické fakultě Jaroslav Lorman upozornil přítomné, že katolická církev v ČR se musí po letech komunismu důsledně přeměnit v duchu reforem II. vatikánského koncilu a bránit se tomu, aby vedla život v ghettu. Předsudky české společnosti vůči katolické církvi jsou značné, církvi je také vyčítáno, že se její duchovenstvo stále zabývá bohatými a mocnými na úkor chudých obyvatel.

Lorman pak vyzval církev, aby usilovala o dialog se všemi lidmi, nejen s těmi, kteří vyznávají „stejnou či podobnou víru“. Citoval také kardinála Dominika Duku, podle kterého je náboženská a duchovní touha přítomná u značné část české populace. K tomu, aby se církvi podařilo přesvědčit své spoluobčany o užitečnosti křesťanské víry a jejích hodnot pro společnost, je nutné důsledně uplatňovat postojem diakonie a být nablízku zejména chudým a potřebným.

Profesor teologie a jáhen Klaus Kießling, který je předsedou IDZ, Lormanovy teze rozvinul. Katolická církev se podle něj „změnila ze západní církve na církev světovou“ a musí se v duchu II. vatikánského koncilu osvědčovat ve světě, pro který je charakteristická kulturní mnohotvárnost. Církev se má projevit jako svátost a příslib Boží lásky a milosrdenství. 41 tisíc trvalých jáhnů celého světa by mělo jako základní úkol své služby rozvíjet solidaritu a ukazovat, že církev je tvořena lidmi otevřenými a sebekritickými, kteří dbají zejména o potřeby chudých. „Ježíše nemáme lidem přinášet, protože on už mezi nimi je; Ježíše máme mezi lidmi hledat,“ řekl Kießling.

Biskup Gebhard Fürst pak jáhny povzbudil, aby svou službu vnímali jako most mezi institucí církve a chudými lidmi. Prvotní církevní obce byly pro mnoho svých současníků obzvláště atraktivní, protože křesťané uváděli vysoký mravní étos do souladu s Boží láskou i láskou lidskou. Biskup Fürst zdůraznil, že nový papež František dává svou jasnou volbou chudých jáhnům nový impuls. „Diakonát je osobní a konkrétní připomenutí toho, že církev není samoúčelná, nýbrž žije ze síly sloužícího Krista,“ řekl také.

Během čtyřdenního setkání se uskutečnila také nová volba vedení IDZ. Předsedou sdružení byl znovu zvolen Klaus Kießling. Dalšími členy předsednictva se stali jáhen Greg Garnie z Jihoafrické republiky, P. Gilbert de Lima z Indie a za manželky trvalých jáhnů paní Montserrat Martínezová ze Španělska – IDZ totiž sdružuje nejen jáhny samotné, ale také jejich rodinné příslušníky.

Uwe Renz, tiskový mluvčí diecéze Rottenburg-Stuttgart