NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

FOTO: Školní rok zahájili na gymnáziu i na novém učilišti

By Publikováno 4. 9. 2018 24 září, 2019 Fotogalerie, Školy

Také na církevních školách v olomoucké arcidiecézi začal v pondělí 3. září 2018 nový školní rok. Poprvé se v něm otevřely brány učňovské školy zaměřené na lesnictví a zemědělství a nově rekonstruované prostory nabídlo studentům také Arcibiskupské gymnázium. Do některých škol zavítali u příležitosti zahájení výuky i biskupové.

Arcibiskup Graubner celebroval mši svatou pro žáky a pracovníky Střední odborné školy svatého Jana Boska, a to v klášterní kapli sv. Kříže na Koperníkově ulici v Kroměříži. Po jejím skončení pak prostory školy v ulici Na Lindovce požehnal. Učiliště, které zřizuje Arcibiskupství olomoucké, nabízí uchazečům tříleté učební obory s výučním listem a později možností dvouleté maturitní nástavby. V prvním roce otevírá obory „Lesní mechanizátor“, „Opravář lesnických strojů“ a „Zemědělec – farmář“. Škola staví na hodnotách, jako je víra, odbornost a celkový růst žáků, na rodinných prvcích vzájemné důvěry a otevřenosti, na spoluzodpovědnosti a profesionálním růstu pedagogů i na spolupráci s rodiči a absolventy. Součástí školy je také internát a středisko volného času, kde o studenty bude pečovat řád Salesiánů Dona Boska.

Pomocný biskup Antonín Basler se v pondělí vydal také do Kroměříže, celebroval zde ovšem v kostele sv. Mořice mši svatou pro Arcibiskupské gymnázium a pro žáky Církevní základní školy. A i zde se po skončení bohoslužby konalo žehnání školních prostor. V budově gymnázia se totiž během prázdnin podařilo opravit 24 učeben, kabinety, pokoje domova mládeže, sociální zařízení nebo zbudovat výtah. Celkové náklady dosáhly výše přesahující 55 milionů Kč, z toho 26,2 mil. tvoří dotace čerpané z fondů EU a státního rozpočtu ČR a 29 mil. náklady zřizovatele, tedy Arcibiskupství olomouckého.

SOŠ svatého Jana Boska (foto Jiří Balát, Zlínský kraj)

 

 

 

 

 

 

 

 

Arcibiskupské gymnázium (foto Iva Bekárková, AG)