NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

FOTO: Při dožínkové pouti v Blatnici lidé děkovali i za déšť

By Publikováno 27. 8. 2018 24 září, 2019 Fotogalerie

Navzdory deštivému počasí se v neděli 26. srpna 2018 u sv. Antonína nad Blatnicí sešly stovky lidí, aby při tradiční dožínkové pouti děkovali za úrodu a ostatní dobrodiní. Hlavním celebrantem mše svaté byl biskup Antonín Basler. Foto Petr Nedoma / Člověk a Víra, Lenka Fojtíková

„Měl jsem možnost poprvé se zúčastnit dožínkové pouti u sv. Antonínka na Blatnické hoře. I přes méně příznivé počasí se sešla skupina krojovaných z různých oblastí, i ze Slovenska, před farou, aby se vydala průvodem k poutnímu místu sv. Antonína Paduánského. Cestou se přidávali další a další v krojích i bez nich, a tak se z těch ‚přítoků‘ stávala přece jen jakási ‚řeka‘ putujících, včetně těch nejmenších v kočárcích.

V poutním areálu nás už čekalo daleko větší shromáždění. Občas i během bohoslužby bylo třeba roztáhnout deštníky a obléci pláštěnky. Někteří, mezi nimi i zpovídající kněží, na rozdíl od předchozích horkých dnů zakusili takřka podzimní chladno včetně studeného větru. Všichni jsme si uvědomovali, že déšť, za který jsme se modlili, je tolik potřebný, a tak se určité obtíže, které působil, daly přijmout v duchu poutních obětí.

Celá bohoslužba, skvěle připravená množstvím aktivních farníků, se nesla v duchu vděčnosti Boží dobrotě za plody země i za 350 let existence poutního místa. V modlitbě jsme také vzpomněli na současně probíhající světové setkání rodin s papežem v Dublinu.

Krásná květinová výzdoba i množství mimořádně krásných plodů tohoto kraje, stejně jako hudba a zpěvy, umocnily modlitby chvály a díků, vznášející se k Pánu. Velký dík tedy patří i všem, kdo tuto krásnou slavnost každoročně připravují.“

+ Antonín Basler

Po děkovné mši svaté se na Antonínku odpoledne uskutečnila adorace a poté se plánovaný kulturní program kvůli počasí přesunul pod střechou kaple. Nejdříve zazpívaly Pútnice z Blatnice a zpěvačka Hana Borkovcová.

Poté už dostala slovo módní návrhářka a rodačka z Ostrožské Nové Vsi Marie Zelená a její dcera Martina Hrnčířová s tematickou módní přehlídkou ke stému výročí vzniku Československa a 350. výročí poutního místa na Svatém Antonínku. Módní návrhářka, která žije poslední roky v Praze, v úvodu řekla, že má k Antonínku blízký vztah a ráda se sem pravidelně vrací. Diváci mohli vidět šaty s fotoobrazy Vysokých Tater, Děvína, Prahy, Panny Marie svatohostýnské, katedrály sv. Víta, kostela v Ostrožské Nové Vsi a několik modelů bylo věnováno různým pohledům na Antonínek. Nechyběly ani šaty sv. Václava, při nichž si celý kostel zazpíval svatováclavský chorál. V závěru show zazněla také československá hymna včetně slovenské části. Mnozí z návštěvníků po skončení programu přiznali, že byli dojati a v některých momentech jim ukápla i nějaká slza.

V rámci přehlídky se na scéně objevil i Jiří Páč z Ostrožské Lhoty. Byl nastrojený do uniformy legionářů, ve které se z první světové války vrátil jeho dědeček. V rukou měl obraz sv. Antonína, který zase při návratu z první světové války z Itálie přivezl dědeček Stanislavy Křápkové, která pochází z Blatnice pod Svatým Antonínkem, ale už žije třicet dva let v Praze. „Je mně šedesát a ten obraz opatruji čtyřicet let. Mám k němu velký citový vztah. Věřím, že mi svatý Antonín hlídá dům na Moravě. Dědeček byl italský legionář, a když se vracel z první světové války domů, zakoupil tento obraz v Padově . Já jsem bohužel dědečka nikdy nepoznala,“ prozradila Stanislava Křápková.

Celým odpolednem návštěvníky provedla moderátorka Naďa Jandová. Módní návrhářka s dcerou Martinou a modelky návštěvníci odměnili dlouhotrvajícím potleskem vestoje.

Lenka Fojtíková