NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

FOTO: Čeští a moravští biskupové v chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě

By Publikováno 15. 3. 2019 24 září, 2019 Fotogalerie

Kardinál Dominik Duka společně s českými a moravským biskupy, kteří pobývají ve Svaté zemi na duchovních cvičeních, byl dnes slavnostně přivítán u Jaffské brány v Jeruzalémě a následně v chrámu Božího hrobu.

Kardinál Dominik Duka společně s českými a moravskými biskupy, kteří pobývají ve Svaté zemi na duchovních cvičeních, byl dnes slavnostně přivítán u Jaffské brány v Jeruzalémě.

Za doprovodu stráže latinského patriarchy se všichni biskupové i s doprovodem přesunuli do chrámu Božího hrobu, kde byli uvítáni latinským, řeckým a arménským patriarchou jeruzalémským. Toto slavnostní uvítání se koná vždy, pokud Jeruzalém navštíví kardinál. Je to starý zvyk, který vznik na žádost františkánu v rámci tzv. status quo, který upravuje vlastnická a přístupová práva křesťanských církví ve třech kostelech Svaté země.

„Je to jiná kultura, na kterou nejsme zvyklý, ale toto gesto má pro životní prostor křesťanů ve Svaté zemi mimořádně velký význam, protože jsou díky tomu křesťané o něco více slyšet. A to je ve městě, které společně spravují muslimové, židé a křesťané, zcela zásadní,“ dodává P. Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK, který je v Izraeli také přítomen.

Zdroj: www.cirkev.cz

Fotogalerie (foto Jiří Uher)