NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

FOTO: Biskup Basler se setkal s bývalými farníky

By Publikováno 15. 11. 2017 24 září, 2019 Fotogalerie

Do olomouckého kostela sv. Michala se necelý měsíc od svého biskupského svěcení vrátil bývalý duchovní správce, pomocný biskup Antonín Basler. V neděli 12. listopadu 2017 zde celebroval mši svatou a po ní pak požehnal nově zrestaurovaný kříž před kostelem.

Do svatomichalského chrámu zaplněného farníky přišel v neděli na mši svatou biskup Antonín Basler. Ve farnosti, kde působil předcházejících 18 let, ho přivítal zástup farníků i současný farář P. Antonín Štefek.

Svoji promluvu otec biskup zaměřil na Ježíšovo podobenství o deseti pannách čekajících na příchod ženicha, které zaznělo v evangeliu, a připomněl, že celý náš život je vlastně přípravou na setkání s Ježíšem – Ženichem. „Je opravdu fascinující, že Bůh touží s člověkem navázat celoživotní vztah přátelství a lásky, odpovídající tomu nejkrásnějšímu ve vydařeném manželství,“ oddal.

Olej, který moudré panny měly a pošetilé postrádaly, je podle něj láska, kterou člověk rozdává během svého života jak vůči Bohu, tak vůči bližním, a je logické, že promarněný život už na konci nelze vrátit zpět. Proto je třeba pro onu šťastnou budoucnost, kdy uvidíme Boha tváří v tvář, správně prožívat přítomnost.

Po mši svaté biskup Antonín požehnal nově zrestaurovaný kříž před kostelem. Kříž restauroval dlouholetý spolupracovník a přítel biskupa Antonína, pan Zdeněk Zmrzlík. Při mši svaté i při žehnání kříže zazpívala také svatomichalská schola.

Ilona Hamplová

Fotogalerie (foto Vladimír Janek)