NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Festival Forfest usiluje o dialog duchovního umění a společnosti

By Publikováno 17. 4. 2018 24 září, 2019 Aktuality

S myšlenkou propojení progresivních snah současné hudby a výtvarného umění, které se dotýkají závažných duchovních témat, pokračuje letos svým devětadvacátým ročníkem festival Forfest. Série akcí, které se uskuteční v Kroměříži a Olomouci, ale také Ostravě a Hodoníně, probíhá od května až do konce srpna.

„Dramaturgie festivalu reflektuje díla světových autorů v širokém filozofickém panoramatu doby. Obnovuje se tak prostor pro důležitý dialog mezi uměním a dnešní převážně konzumní společností, dialog velkých světových náboženství zahrnující palčivé problémy současnosti,“ shrnují hlavní ideu festivalu, který se koná pod záštitou olomouckého arcibiskupství a dalších institucí, jeho zakladatelé, Václav a Zdenka Vaculovičovi z Kroměříže.

Program obsahuje celkem 26 stěžejních akcí, mimo jiné 22 koncertů, autorské pořady, autorské čtení tvorby mladých básníků a výstavy. „Hudební akce jsou situovány do atraktivních interiérů i exteriérů Kroměříže a Olomouce, zejména nádherného Sněmovního sálu, Sala terreny a zcela jedinečného prostředí rekonstruované rotundy Květné zahrady,“ říkají pořadatelé a dodávají: „Letošního ročníku se účastní přední české i zahraniční instituce, umělecké asociace a čestní hosté ze 14 zemí Evropy i zámoří.“

Jeden z koncertů se uskuteční 27. května také v olomoucké katedrále, další podrobnosti o festivalovém programu naleznete v přiloženém souboru (ve formátu pdf).