NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Festival Burning Square 2017: na kroměřížském náměstí to zahořelo

By Publikováno 5. 10. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Na kroměřížském náměstí v sobotu 16. září 2017 zahořelo. Konal se zde totiž festival pod širým nebem, který měnil atmosféru, festival iniciovaný mladými lidmi a inspirovaný Boží láskou – Hořící náměstí, „Burning Square“.

Hlavním cílem bylo přiblížit a ukázat Boží lásku nejen mladým lidem. Vize festivalu byla modlit se společně za město, vyprošovat probuzení Kroměříže a celého Česka, vzájemně se povzbuzovat ve víře a navazovat hluboké vztahy a přátelství mezi věřícími a farnostmi. Konal se s podporou děkana kroměřížského děkanátu.

Festival probíhal celkem na čtyřech místech. Na Velkém náměstí v centru Kroměříže bylo umístěno hlavní pódium, které rozezvučely známé kapely křesťanské hudební scény (Espé – SK, Way to Go – CZ, Hero – SK, Noemiracles – CZ/PL, ONMY – CZ). Vystoupili i řečníci se svědectvími a povzbuzeními. Velké náměstí ožilo také množstvím dalších nabídek programu – kreativními workshopy (lettering & výroba duchovního deníku, dřevařský workshop, výroba placek aj.), možností psychologického poradenství, křesťanského koučinku nebo rozhovoru s knězem. Nechyběl ani „Info stan“ s množstvím evangelizačních materiálů – modlitbami, samolepkami, citáty z Bible, stánkem Karmelitánského nakladatelství nebo Papežských misijních děl a lidmi, kteří byli ochotni poradit, kam ve víře dál. Náměstí bylo plné nástěnek s tipy na kvalitní křesťanskou literaturu, společenství, akce a internetový obsah. Na stromech a lavičkách vlály citáty z Bible, a pokud jste měli štěstí, šlápli jste na destičku s úkolem – například „Tady poděkuj Bohu!“. Dort, čaj či kávu si návštěvníci vychutnali v pop-up kavárně a potřebné síly doplnili v relax zóně. Nechyběl ani dětský stan s dílničkami a skákacím hradem.

Na pódiu 2 probíhal mezitím paralelní program – např. diskuze na téma „Víra v každodenním životě z různých úhlů“ s významnými hosty z oblasti podnikání, školství, vedení křesťanského projektu apod. Nechyběly další koncerty a ani strhující svědectví Petra Jaška o uvěznění v Súdánu.

Souběžně s programem probíhala modlitba chval, která byla otevřena veřejnosti, a také adorace za festival Burning Square v křestní kapli sv. Mořice.

Zvláštní poděkování patří kroměřížským farnostem, které poskytli zázemí organizátorům, také všem sponzorům, dárcům a stovce dobrovolníků, bez kterých by nebylo možné festival zrealizovat. Festival se konal v Den církevního školství, proto také děkujeme za spolupráci Církevní základní škole a Arcibiskupskému gymnáziu v Kroměříži a za propůjčení prostor školy pro konání festivalu.

Letos jsme vnímali opravdu hojnost Božího požehnání a milostí. Bylo velkým svědectvím vidět, že lidé zůstávají na náměstí, naslouchají a modlí se i přes celodenní nepřízeň počasí.

O pořadatelích

Několik přátel z Kroměříže a okolí se společnou vizí: dát prostor Bohu, aby on sám mohl jednat – v životě každého. Proto založili roku 2015 projekt Ignite („Zažehnout“). Chtějí skrze něj sloužit především mladým lidem, organizovat evangelizační akce a působit i skrze sociální sítě – citáty z Bible na Facebooku nebo překlady křesťanských videí. Více informací: IGNITE PROJEKT: web igniteprojekt.cz, Facebook, Instagram, FESTIVAL: web igniteprojekt.cz/bs, Facebook.

Fotografie ze setkání jsou k dispozici na webu sdružení Člověk a víra.

Karolína Poulová, IGNITE projekt