NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Eucharistický kongres v Praze připomene 50. výročí úmrtí kardinála Berana

By Publikováno 21. 5. 2019 24 září, 2019 Aktuality

Dne 17. května uplynulo 50 let od úmrtí kardinála Josefa Berana, zároveň si letos připomínáme události, které před 70 lety předznamenaly internaci a perzekuci kněží v komunistickém režimu. Jako připomínka těchto událostí se bude v Praze konat mimo jiné arcidiecézní eucharistický kongres 2019 s názvem „Eucharistia et labor“.

„Připravovaný Beranův eucharistický kongres v pražské arcidiecézi, soustředěný na katedrálu sv. Víta a vycházející z Beranova hesla Eucharistia et labor, je jednou z forem odpovědi, ale i řešení sjednocení v Kristově oběti s vědomím, že usilovná práce na sobě samých je potřebnou cestou k ozdravění naší církve. Tato cesta není možná bez odvahy, protože láska, která se sama vydává za druhé, je jediným řešením. Spojení s připomínkou bolestné události Božího Těla v roce 1949 je dobrou příležitostí, ale i přípravou na světový eucharistický kongres, který se bude konat v příštím roce za účasti Svatého otce v Budapešti,“ uvedl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP.

Kardinál Beran v předvečer slavnosti Těla a krve Páně 18. června 1949 ve strahovském klášterním kostele pronesl veřejně jedno ze svých posledních kázání, ve kterém vyzýval věřící k větší jednotě s biskupem, k vytrvalosti a lásce ke Kristu v těžké době, kterou zakoušeli. Druhý den se měl konat průvod Božího těla. Katedrálu však obsadili členové Lidových milicí a příslušníci StB a arcibiskup se stal vězněm ve vlastním domě, čímž začala jeho internace.

Nadcházejícím kongresem chce Arcibiskupství pražské vzdát Bohu chválu a vyjádřit vděčnost a uznání všem kněžím, kteří s láskou a neúnavně den za dnem slaví mši svatou a umožňují věřícím přístup k hostině Páně.

Slavnost Těla a krve Páně se bude konat ve čtvrtek 20. června v 17.00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, celebrovat bude arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka. Po mši svaté bude následovat eucharistický průvod do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově se vzpomínkou na kardinála Josefa Berana.

Příprava na kongres

Kongresu budou předcházet čtyři přípravná čtvrteční setkání, jejichž součástí bude mše svatá, přednáška a adorace:

23. 5. v 18.00, kostel Panny Marie Sněžné (Praha 1), celebruje biskup Václav Malý,

30. 5. v 16.30, kostel sv. Ludmily (Praha 2), celebruje biskup Zdenek Wasserbauer

6. 6. v 18.00, bazilika Nanebevzetí Panny Marie (Strahov), celebruje kardinál Dominik Duka

13. 6. v 18.00, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně (Praha 3), celebruje biskup Karel Herbst

Konference o kardinálu Beranovi

V uplynulých dnech se již uskutečnila mezinárodní konference s názvem „Katolická církev v Československu ve 20. století – kardinál Josef Beran a jeho doba“. Ve dnech 16. a 17. května ji v pražském Arcibiskupském paláci uspořádal Ústav pro studium totalitních režimů a vystoupili při ní přednášející z předních historických pracovišť a teologických fakult českých, slovenských i německých. Témata vystoupení pokryla nejdůležitější úseky dramatické historie domácí katolické církve od nelehké situace po vzniku samostatného československého státu, přes heroické období nacistické okupace, kdy velký počet věřících duchovních i laiků zaplatil za nekompromisní křesťanské i vlastenecké postoje svobodou ba životem, až po léta snad ještě krutější komunistické totality. Většina vystoupení se přitom zároveň dotkla významných momentů ze života a působení kardinála Josefa Berana.

V sobotu 18. května se pak v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha konala vzpomínková mše svatá za kardinála Josefa Berana u příležitosti 50. výročí jeho úmrtí a loňské translace jeho ostatků. V návaznosti na nedávné předání dokumentů k beatifikační kauze kardinála Josefa Berana v Římě se také prosilo za jeho blahořečení.

S využitím textu na www.cirkev.cz