NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Dům mladé rodiny pohltily plameny. Opravuje jej díky lidem dobré vůle i Charitě

By Publikováno 18. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Místo oslavy narozenin musela o jednom srpnovém dni rodina z Lutotína utíkat před požárem. Oheň zničil takřka celý dům, přesto rodina doufá, že se vrátí zpět domů letos na Vánoce. Do oprav domu se mohla pustit díky penězům od kosteleckých farníků, obyvatel Lutotína a také příspěvku z Tříkrálové sbírky. Ten jí pracovníci Charity Prostějov předali v listopadu.

Je začátek srpna, nejstarší syn paní Lucie má slavit narozeniny. Oslava se ale nekoná. „Byla jsem doma sama se svými třemi dětmi (5 let, 3 roky a 5 měsíců), když jsem uslyšela velké rány. Vyběhla jsem ven a viděla, jak je celá naše garáž v plamenech. Plameny se dostaly do patra a dokonce částečně i na vedlejší obecní úřad. Oheň se šířil velmi rychle, stačila jsem jen pobrat děti a vyběhnout ven,“ vzpomíná paní Lucie. Hasiči podle ní dorazili na místo za čtvrt hodiny. A začal boj s ohněm.

I dnes, po třech měsících, je dům stále neobývatelný. Patro se čtyřmi místnostmi, střecha, štítové zdi, elektroinstalace, to vše požár zničil. „Nad garáží byly ložnice a dětský pokoj, kde shořely postele a další nábytek. Děti přišly o hračky, knížky…“ líčí paní Lucie. Do přízemí zase protekla voda, kterou hasiči hasili horní patro. Stropy byly tak podmáčené, že je stavaři museli strhnout dolů. Útočiště mladé rodině poskytla v těžkých časech babička. „Babička je nevidomá a i tak nám pomáhá a hlídá děti. Měli jsme totiž hodně práce se zařizováním po úřadech, také s opravou domu. Manžel se navíc už musel vrátit do zaměstnání,“ říká Lucie a doufá, že Vánoce s rodinou stráví už v opraveném domě. Ten má hotové krovy a čeká na střešní krytinu.

Podle hasičů požár s největší pravděpodobností způsobila varná konvice, která zůstala na podstavci, přestože ji nikdo nevytáhl ze zásuvky. Od ní pak zřejmě chytla elektroinstalace. „Garáž nám sloužila jako dílna, proto jsme tam měli konvici a vařili v ní někdy čaj,“ podotýká paní Lucie.

Mladou rodinu příjemně překvapila reakce jejího okolí. Obec Lutotín pro ni uspořádala sbírku a přispěli i kostelečtí farníci. „Bylo to úžasné, lidé nám nosili oblečení, čisticí prostředky, dezinfekci, někteří dokonce i nábytek. Také nám pomohla Charita Prostějov. Všem velmi děkujeme,“ přibližuje paní Lucie.

Charita Prostějov poskytla rodině 150 000 korun, přičemž 30 000 korun pochází z postní almužny a dalších 120 000 korun je z nouzového fondu Charity. „Do tohoto fondu každý rok putuje i část peněz vykoledovaných v Tříkrálové sbírce. Nouzový fond pomáhá potřebným právě při takových nečekaných neštěstích, které se mohou stát každému z nás,“ uvedl za Charitu Prostějov koordinátor Tříkrálové sbírky Vít Forbelský.

Zdroj: Arcidiecézní charita Olomouc