NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Doma je doma. Charita Česká republika vyzývá peticí k záchraně domácí zdravotní péče

By Publikováno 22. 7. 2019 26 září, 2019 Aktuality, Charita

Charita Česká republika, největší poskytovatel domácí zdravotní péče v Česku, se na konci června neshodla se zdravotními pojišťovnami na financování této oblasti veřejného zdravotnictví pro příští rok. Petici podpořil také arcibiskup Jan Graubner a prosí věřící, aby se k ní svým podpisem připojili.

Navzdory předkládání hloubkových analýz, jimiž Charita dokládala, jak moc je celý segment podfinancovaný, jí zdravotní pojišťovny nenabídly podmínky, za kterých by dokázala zajistit fungování služeb. Pro záchranu domácí péče proto nyní předkládá občanům petici „Doma je doma“ s cílem přimět politiky zajistit její dostatečné a udržitelné financování.

Současný způsob, jímž zdravotní pojišťovny hradí provedené výkony, už několik let charitním střediskům domácí zdravotní péče nepokrývá nezbytné náklady. Charita se tím dostává do vážných finančních a provozních problémů. Na tento problém Charita dlouhodobě upozorňuje jak Ministerstvo zdravotnictví, tak zdravotní pojišťovny. Nikdo jej však neřeší. „Poskytujeme potřebným vysoce odborné a kvalitní služby. Díky nám mohou nemocní a umírající zůstávat doma, se svými blízkými. Teď jsme ale po zhruba pěti letech dospěli do bodu, kdy už si dál nemůžeme dovolit doplácet za naši vlastní práci. Proto jsme se rozhodli, že se musíme začít bránit,“ uvádí k petici ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Charita proto předkládá občanům petici za záchranu domácí zdravotní péče s jednoduchým sloganem DOMA JE DOMA. Jejím prostřednictvím chce přimět politiky, aby se kritickým stavem domácí zdravotní péče začali vážně zabývat a aby zajistili její dostatečné a udržitelné fungování. „Trváme na tom, aby byl vytvořen takový systém úhrad, který stabilizuje situaci v domácí zdravotní péči a vytvoří podmínky pro její rozvoj. Rovněž chceme seznámit občany České republiky s alarmujícím stavem domácí zdravotní péče, v němž pracují vysoce kvalifikované sestry v náročných terénních podmínkách, avšak na jejich výplatu zdravotní pojišťovny vyčlenily nedůstojnou částku 18 tisíc hrubého měsíčně,“ dodává koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika Ludmila Kučerová, která za Charitu jednání s pojišťovnami vedla.

K petici vznikly speciální webové stránky na adrese domajedoma.charita.cz, kde je k dispozici jak text petice, tak formulář petičního archu ke stažení. Podepsat jej tak může každý, komu na osudu domácí zdravotní péče záleží. Předem díky za podporu.

Petici na pomoc Charitě podpořil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Snaha Charit o její záchranu je zcela legitimní, protože hájí nejenom oprávněné zájmy sester, které v Charitě pracují za velmi nízké mzdy, ale také zájmy ohrožených pacientů,“ napsal ve svém listu adresovaném do farností a dodal: „Proto vás prosím, abyste vyšli Charitě vstříc a podpořili věřící v ochotě pomoci svým podpisem dobré věci.“

Proč se Charita nedohodla s pojišťovnami

Způsob úhrady domácí zdravotní péče pro rok 2020, který navrhly zdravotní pojišťovny, negarantuje dodržení ústavně-právních principů, které ve svých nálezech formuloval Ústavní soud – a to pokrytí nezbytných nákladů. Zároveň nedává možnost dopředu si spočítat, kolik za provedené zdravotní výkony zdravotní pojišťovny zaplatí. Proto jej Charita musela společně s ostatními účastníky dohodovacího řízení za segment domácí zdravotní péče odmítnout. Ve snaze o kompromisní řešení Charita spolu s ostatními předložila tři návrhy, které vycházely ze skutečných nákladů. Od zdravotních pojišťoven nebyly přijaty s absurdním odůvodněním, že neodpovídají jejich finančním možnostem. Tím tedy nepřímo říkají, že stát si nemůže dovolit služby, které po Charitě vyžaduje a jež lidem podle zákona o veřejném zdravotním pojištění garantuje.

Podmínkou prosperity domácí zdravotní péče je zrušení regulačních mechanismů, které nyní umožňují zdravotním pojišťovnám zpětně neuhradit část již poskytnuté ošetřovatelské péče, přestože jsme ji ze zákona poskytnout museli. V důsledku nízkých plateb za zdravotní výkony a nespravedlivou regulací by při zachování tohoto postupu domácí zdravotní péče zanedlouho zanikla. Sestry by z trvale podfinancovaného oboru odešly za lepším výdělkem – a pacientům by pak nebylo umožněno stonat v důvěrně známém domácím prostředí, což je pro ně nejkomfortnější.

Proto Charita nechce dopustit, aby tento obor, který má i do budoucna obrovský potenciál, zanikl a lidé museli opět stonat v nemocnicích, žít v ústavech a umírat za plentou. Každý má totiž právo čerpat bezplatně zdravotní péči, i když se rozhodne stonat nebo zemřít doma. Stát je povinen vytvořit podmínky, které to umožňují, v tom ale dlouhodobě selhává. Domácí zdravotní péče přitom činí necelé jedno procento z celkových výdajů na zdravotnictví.

Co je třeba udělat

Nyní je tedy řada na státu, aby zajistil zvýšení dosavadních úhrad o 40 %, což zaručí, že poskytovatelé péče neponesou náklady na poskytování domácí zdravotní péče za zdravotní pojišťovny, a aby do budoucna vyčlenil dostatečné finanční prostředky na úhradu hrazené domácí péče tak, aby jednání se zdravotními pojišťovnami mohlo být v příštím roce konstruktivní.

Nesmí se rovněž dopustit, aby se naplnil chystaný záměr politiků rozpustit vytvořený rezervní fond zdravotního pojištění do státního rozpočtu. Naopak, společně s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR a dalšími partnery Charita požaduje, aby právě z tohoto fondu byly získány prostředky pro zvýšení dosavadních úhrad.

S využitím textu na DomaJeDoma.Charita.cz