NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Do velikonoční doby vstoupily děti z církevní školky Ovečka i se svými rodiči

By Publikováno 4. 4. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Na velikonoční tajemství, tedy na tajemství Krista, který přišel na svět, aby ho spasil, se po celou postní dobu připravovaly děti z Církevní mateřské školy Ovečka v Olomouci. Již pátým rokem je s programem přijeli navštívit také misionáři z Velké Británie, z biblické školy Andrew Wommacka.

Děti si v anglickém jazyce zazpívaly píseň o Boží lásce a zahrály příběh David a Goliáš. O slavnostním vjezdu Pána Ježíše do Jeruzaléma přišel povídat otec Pavel SJ. Děti se tak mohly naučit kříž tělem („kříži se podobáme“), se slovy, beze slov a pro všechny přítomné neznámý kříž srdcem.

Na Škaredou středu se společně se školním kaplanem P. Antonínem Štefkem, několika rodiči a prarodiči pomodlili křížovou cestu v křížové chodbě chrámu sv. Michala, s písněmi „Kříž je spásy znamení“, „Pod tvým křížem“ a „Byl jsi tam“.

V úterý velikonočního oktávu si děti společně s rodiči mohly prožít slavnost velikonoční svíce. Školní kaplan otec Antonín přinesl paškál s kadidlovými zrny a děti s rodiči se sešly v domě Na hradě u velkého kříže. Domem zazněla píseň „Toto je den“ a postupně jsme přicházeli na liturgii do třídy, kde jsme se sešli společně kolem paškálu, znamení Pana Ježíše, abychom společně s ním slavili jeho vítězství nad temnotou.

Po katechezi si rodiče s dětmi mohli prohlédnout postavené město Jeruzalém z kostek, kde došlo k nejdůležitějším spásonosným událostem – k utrpení, smrti a vzkříšení Ježíše, následně přítomní mohli shlédnout událost u otevřeného hrobu. Na závěr si děti společně s rodiči vyráběli paškál a shlédli připravenou cestu světla, kterou v následujících dnech si společně s dětmi budeme uvědomovat jako obraz naší cesty víry.

Ilona Hamplová, ředitelka