NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

„Chlebový Kristus“, kterého arcibiskupství dostalo darem, svědčí o utrpení vězňů za komunismu

By Publikováno 20. 4. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Foto Petr Kolář, Arcibiskupství olomouckéVzácný dar přijali těsně před velikonočními svátky zástupci Arcibiskupství olomouckého: plastiku hlavy ukřižovaného Krista, vyrobenou z chlebové hmoty ve věznici v Uherském Hradišti na počátku komunistické diktatury. Jako připomínku na utrpení nevinných vězňů minulého režimu ji arcibiskupství daroval Jan Janků, jeden ze skupiny odsouzených, mezi kterými drobné umělecké dílo vzniklo.

Dnes pětadevadesátiletý muž a rodák z Hanušovic na Šumpersku byl zatčen v květnu roku 1949 v souvislosti s procesy proti odbojové skupině Světlana, pravděpodobně nejrozsáhlejší organizaci protikomunistického odboje. Spolu s dalšími obviněnými se ocitl v uherskohradišťské věznici a zde také, jako vyjádření touhy po duchovním rozměru, vznikla plastika chlebového Krista.

Foto Petr Kolář, Arcibiskupství olomoucké„Jeden ze spoluvězňů, Ludvík Šmotek, nám povídá: ‚Chlapci, máme se špatně, ale kdybychom takhle jedno sousto k nakousnutí ušetřili, tak já vám z toho něco udělám.‘ Propracovali jsme to sousto se slinami a dávali do hrnečku, tři dny to leželo a pak z toho byla tvárná hmota, ze které udělal Ludvík tohohle Krista. Je velice vzácný, protože je v něm obsaženo dvanáct soust různých vězňů,“ vzpomíná na vznik drobné plastiky Jan Janků, který se po celý život hlásí ke své víře i k ideálům skautského hnutí.

Právě křesťanská víra pro něj byla v Uherském Hradišti, kde zažil týrání nechvalně známým vyšetřovatelem Aloisem Grebeníčkem, i později na Mírově tou největší oporou. „Víra je základ. Kdybychom na Mírově byli bez víry, tak ani jeden z nás nepřežil. Tam jsme se naučili poznávat Boha. Vězni, jezuité, nám dávali přednášky, dokonce měli sepsanou celou Bibli – za tu jsem byl deset dní v korekci, protože ji u mě našli,“ popsal Janků, který chlebovou plastiku uchovával celých devět let svého věznění i později a letos se ji rozhodl věnovat olomouckému arcibiskupství. (Rozhovor s Janem Janků si lze přečíst v časopise Naše rodina.)

Předání plastiky, Jan Janků uprostřed. Foto archiv Arcibiskupství olomouckého„Tohoto daru si velice vážíme. Je to cenné svědectví o utrpení nevinně odsouzených vězňů komunistického režimu i o síle, kterou čerpali ze své víry v Krista,“ uvedl generální vikář olomouckého arcibiskupství Mons. Josef Nuzík. Plastika je uchovávána v dřevěné krabičce se skleněným víkem. „V současnosti promýšlíme možnosti, jak tento unikát vhodně představit veřejnosti,“ doplnil Mons. Nuzík.

(gra)