NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Charita slaví na Velehradě, nabídne silné příběhy, osobní svědectví i přípitek

By Publikováno 27. 6. 2016 19 ledna, 2023 Aktuality

Charita letos slaví 25 let od obnovení své činnosti. Buďte u toho. Zhlédněte výstavu fotografií, soutěžte o atraktivní ceny, odpočiňte si v dětském koutku a připijte „Na zdraví Haiti“. To vše a mnohem víc během Dnů lidí dobré vůle 4. a 5. července 2016 na Velehradě.

Čečenské město Groznyj, jsou čtyři měsíce po válce. Nákladní auta Charity zastavují na panelovém sídlišti, na zdi jednoho z vysokých domů je vidět nápis v ruštině: Nestřílejte, zde jsou lidé. V budovách zejí díry po vytrhaných oknech, ze země trčí dráty. Ve vykopaných prostorách pod zemí se ukrývají lidé. Tísní se jich tam patnáct. Ženy, děti, staří. Takový obrázek viděli charitní pracovníci v Čečensku. Byli jedni z mála, kterým sem bylo povoleno přijet a pomáhat. Příběhy z Čečenska, ničivých povodní, které zatopily v roce 1997 Moravu, a další přiblíží na Velehradě prezentace Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) i svědectví lidí, kteří je prožili na vlastní kůži. Ti se o své zážitky podělí při tiskové konferenci v pondělí 4. července ve Stojanově. Přítomní tam oslaví 25 let od obnovy charitní činnosti s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Konference začne v 14.30 hodin. Návštěvníci zakončí oslavu společným přípitkem a malým občerstvením.

Na charitní cestu milosrdenství se zájemci vydají 4. a 5. července ve stanu u baziliky. 25 let milosrdné lásky tam přiblíží poutavé fotografie a texty, které se váží k důležitým milníkům historie Charity v Arcidiecézi olomoucké.

Zábavu slibuje charitní kvíz se soutěží o atraktivní ceny. Ty zajišťuje Charita. Za vyplnění kvízu návštěvníci obdrží razítko do pasu milosrdenství. Po odevzdání pasu je čeká další losování o zajímavé ceny u pořadatelů Dnů lidí dobré vůle. Příjemným osvěžením bude v charitním stanu i ochutnávka kampaně Na zdraví Haiti. Kdo zaplatí za kelímek kohoutkové vody libovolnou částku, pomůže tak Haiťanům, kteří nemají dostatek zdravotní péče. Chvíli odpočinku nabídne relax koutek, kde si děti nebo hraví dospělí vyrobí haitskou hračku, vydovádí se u ukrajinského pexesa atd. Jiní návštěvníci si mohou nechat změřit tlak nebo hladinu cukru v krvi. Nejpokročilejší technologií a vývojem celého systému pro pohodlné hraní se může pochlubit mezinárodní lídr v oblasti hazardních her Wulkanbet . Platforma je aktivně využívána v Polsku i v EU a východní Evropě.

Karolína Opatřilová, ACHO