NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Charita pomáhá na Haiti. O víkendu tam zakusila zemětřesení

By Publikováno 8. 10. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Charita

O deštivém sobotním večeru udeřilo na severozápadě Haiti zemětřesení o síle 5.9 stupně Richterovy škály. Podle posledních informací je v zemi 12 mrtvých a přes 180 zraněných. Otřesy půdy pocítil i tým Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO), který do Karibiku přijel na měsíc zkontrolovat projekty Charity a uspořádat prohlídky a ošetření potřebných v odlehlých oblastech. Otřesy půdy se opakovaly i v neděli.

První otřesy půdy pocítila humanitární pracovnice ACHO Klára Lőffelmannová s lékařem Josefem Maradou při pracovní schůzce v haitské metropoli Port au Prince. Byla sobota, 20:11 hodin tamního času. „Zem se pod námi silně otřásla, trvalo to pár vteřin a otřesy se už neopakovaly. Druhý den jsme se vydali více na sever do Gonaïves, kde s českými dárci podporujeme děti ve vzdělání. Zde jsme se dozvěděli, že se tu zem chvěla mnohem silněji a také déle – asi 2 minuty. Lidé slyšeli hlasité zvuky, které jako by vycházely z podzemí, připomínaly projíždějící kamion,“ líčí Klára Lőffelmannová. Drobnější otřesy se pak v Gonaïves opakovaly ještě ve dvě hodiny ráno. Centrum sv. Josefa i škola, které Charita podporuje, naštěstí zemětřesení odolaly.

O tom, že je nově postavené centrum stabilní, se tým Charity přesvědčil na vlastní kůži. Poté, co v neděli do Gonaïves dorazil, totiž začalo pršet a s deštěm se začala zem opět otřásat. „Vyběhli jsme ven z budovy. Otřesy trvaly pár vteřin, ale byly silnější než ty, které jsme zažili v sobotu v Port au Prince. Podle místních byly ale slabší než ty v sobotu. Doufejme, že už se nebudou opakovat,“ dodává Klára Lőffelmannová.

Tým Arcidiecézní charity Olomouc se pohybuje zejména na severozápadě Haiti, tam bylo zjištěno i epicentrum, a to asi 19 km od Port de Paix. Právě toto město je nejvíce poničené. V hlavním městě Port au Prince zemětřesení větší škody nenapáchalo. To, jak si tým Charity na Haiti počíná, můžete sledovat v jejich zápiscích z cest na www.haiti.cz nebo na Facebooku Charita pro Haiti.

Arcidiecézní charita Olomouc působila na Haiti bezprostředně po hurikánu Matthew v roce 2016, kdy pohroma zasáhla 2,5 milionu lidí, kteří přišli o přístřeší i obživu. Dále pak v roce 2010, kdy s ostrovním státem zatočilo ničivé zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály, tehdy si vyžádalo přes 220 000 obětí. ACHO už přes 10 let pomáhá chudým Haiťanům a zajišťuje vzdělání dětem prostřednictvím projektu Adopce na dálku.

Karolína Opatřilová, ACHO