NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Charita na Velehradě: Žijeme na jedné planetě. Spolu

By Publikováno 2. 7. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Charita

Nadia žije se šesti dětmi, z nichž dvě trpí astmatem, v ruinách někdejší školy. Jejich dům byl zničen při leteckém útoku. Vaří si a přespávají ve třídě bez oken. Nadiin manžel zemřel poslední den osvobozování, které v jejich čtvrti trvalo čtyřicet dní. Zabil jej odstřelovač tzv. Islámského státu, když se snažil přinést vodu, která vytékala z prasklého potrubí. Nadia nemá žádný příjem. Její jméno znamená Naděje. S podobnými příběhy se Charita ve zničeném iráckém Mosulu setkává často. Jak se žije lidem v místech, kde jsou pronásledováni, kde zuří válka nebo vládne extrémní sucho a hlad. To zjistí návštěvníci stanu Arcidiecézní charity Olomouc v Dny lidí dobré vůle na Velehradě (4. – 5. července).

Na cestu do konfliktních míst po celém světě zve účastníky letošního Velehradu Arcidiecézní charita Olomouc. „Pochopme, proč lidé opouštějí svoje domovy a hledejme společně cesty a řešení, jak jim nejlépe pomoci. Caritas je milosrdná láska a vyznačuje se konkrétními činy,“ říká ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Charitní stan vedle baziliky se změní v suchem zmítanou Etiopii, radikály napadené Irák a Sýrii, ale také v Řecko či Slovinsko, kde lidé přečkávají v uprchlických táborech. Ocitneme se i v České republice, kde aktuálně žádají o azyl desítky čínských křesťanů. „A vydáme se ještě blíž. Až k sobě samým,“ dodává se špetkou tajemství Václav Keprt.

Stan ozdobí fotografie s příběhy skutečných lidí, kterým Charita pomáhá, a ty dokreslí tematická expozice, která slibuje i pointu na závěr.

Ve stanu mohou zájemci vyjádřit podporu čínským křesťanům, kteří prchli před pronásledováním do České republiky, tím, že podepíší petici.

Na místě budou i humanitární pracovníci, kteří prožili na vlastní kůži krizi na Balkáně či v irácké oblasti Kurdistán. Rádi lidem povypráví své zážitky, dojmy.

Jak pomáhat těm, kteří se ocitli v podobné situaci, se zamyslí i děti ve Tvůrčí dílničce. Tam si například vyrobí charitní či vlastní originál placku.

Ve středu 4. července v 17.45 hodin si přítomní připijí na zdraví organizace Cesta 121, která už deset let pomáhá stárnoucím kněžím a kněžím v nouzi. Angažovala se také v pomoci Iráčanům v ohrožení.

Ten samý den v 18 hodin začne losování lidí, kteří se zapojí do charitního kvízu. Výherci se mohou těšit na atraktivní ceny, například ručně vyráběné věcičky z Haiti, výrobky z charitních dílen či mobily od T-Mobile. Další losování proběhne ještě ve čtvrtek 5. července v 11.30 hodin.

Lidé dobré vůle mohou navíc v rámci hlavního večerního programu přispět prostřednictvím DMS na nákup léků a zdravotnického materiálu pro kliniku u Šerfadínu, kde Diecézní charita Brno s kurdskými zdravotníky pomáhá lidem, které připravili o jejich domovy i blízké radikálové z tzv. Islámského státu. „Na této klinice se nám daří ošetřit denně 40 – 60 lidí. Přesto zdaleka nepokrýváme potřeby všech obyvatel z této oblasti Kurdistánu a z nedalekých uprchlických táborů,“ upřesňuje za Charitu Filip Habrman.

Budeme se na vás těšit ve středu 4. července od 10 do 23 hodin a ve čtvrtek 5. července od 8 do 13 hodin. „Neboť jsem hladověl a dali jste mi jíst, žíznil jsem a dali jste mi pít, byl jsem na cestě a ujali jste se mě…“ (Mt 25,35).

Karolína Opatřilová, ACHO