NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Červenkou bude znít nový zvon

By Publikováno 9. 8. 2017 24 září, 2019 Aktuality

První srpnová neděle je v Července, malé obci u Litovle, tradičně poutní. Nachází se zde totiž farní kostel sv. Alfonse z Liguori – dnes jediný chrám zasvěcený tomuto patronovi v České republice. Letošní poutní slavnost se ostatním vymykala a do srdcí účastníků se zapsala zvlášť silně, protože při ní biskup Josef Hrdlička vysvětil pro zdejší kostel nový zvon sv. Františka Saleského.

Slavení mše svaté biskup Hrdlička rovněž obohatil o působivou homilii. Nelze ocitovat všechny myšlenky, kterými se dotkl duší zúčastněných, zmiňme proto alespoň jeden obraz: Tak jako zvon rozezní svým kovovým srdcem plnou sílu svého zvuku až po vyzdvižení nahoru, nad zemi, i naše srdce zazní tím pravým tónem, když se povznesou k nebi.

Zvon vážící 350 kg ulila dílna Tomášková – Dytrychová v Brodku u Přerova a na věž ke dvěma zvonům stávajícím bude zavěšen do poloviny srpna. „Je to dar jednoho našeho farníka. Pořízením zvonu si zároveň připomínáme několik výročí: 730 let obce, 450 let od narození sv. Františka Saleského, 230 let od úmrtí sv. Alfonsa z Liguori, který je patronem místního kostela, a také století od zjevení Panny Marie ve Fátimě,“ shrnul P. Miroslav Bambuch, duchovní správce litovelské farnosti, pod kterou Červenka patří.

Hana Likešová, (gra)

Foto