NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Biskupové vyzývají k podpoře pronásledovaných křesťanů

By Publikováno 16. 10. 2014 24 září, 2019 Aktuality

Čeští a moravští biskupové i zástupci řeholí se ve dnech 13.–15. října 2014 sešli na svém 99. plenárním zasedání. Pracovní program na Erlebachově boudě v Krkonoších letos doplnila nejen mše svatá v kostele sv. Petra ve Špindlerově Mlýně, ale též návštěva generálního sekretáře Konference biskupů EU (COMECE) P. Patricka Dalyho.

Špindlerův Mlýn: Biskupové vzývají k podpoře pronásledovaných křesťanů ve světě. To je jeden ze závěrů včera (středa 15. října 2014) skončeného plenárního zasedání ČBK. Účastníci jednání se zde dohodli na tom, že se pátek 31. října 2014 stane dnem postu na úmysl pronásledovaných křesťanů v různých částech světa, a že v jednotlivých diecézích také proběhne charitní sbírka na pomoc těmto utlačovaným. Podrobnosti budou zveřejněny v pastýřském listu pro neděli 26. října 2014.

ČBK se též věnovala aktualitám ze života naší církve; kardinál Dominik Duka na tomto místě informoval o slavnosti Poděkování sv. Anežce za dar 25 let svobody. Akce proběhne 15. listopadu 2014 a vrcholem programu bude pontifikální mše svatá v katedrále sv. Víta celebrovaná vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem. „Je to příležitost projevit vděčnost a připomenout si atmosféru doby, kdy se rodila naše svoboda,“ říká k tomu kardinál Dominik Duka.

Hostem ČBK na tomto plenárním zasedání byl generální sekretář COMECE (Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie) P. Patrick Daly. Ve svém příspěvku jednak představil práci jím řízené organizace, ale také povzbudil biskupy k další spolupráci. „Našim úkolem je především vést dialog s EU a pomáhat při budování dobrých vztahů na úrovni církve a státu. Věnujeme se problematice obchodu s lidmi, demografické situaci v Evropě, nezaměstnanosti mladých nebo právu na neděli jako volný den či otázce volného obchodu s USA,“ řekl k prioritám COMECE P. Daly. V rámci své třetí návštěvy některé z národních biskupských konferencí se P. Daly též seznámil s oblastmi, jež by dle biskupů měly být diskutovány na úrovni EU: Jedná se o téma rodiny a postavení věřících v Evropě.

Biskupové se seznámili s průběhem příprav Národního eucharistického kongresu, který bude ve dnech 15.–17. října 2015 hostit Brno, či získali aktuální informace o aktivitách Centra pro mládež při ČBK. Mladé zájemce vybídli nejen k účasti na setkání mladých v duchu Taizé (uskuteční se v Praze na přelomu let 2014/2015), ale pozvali je již i do Krakowa, kde se v roce 2016 uskuteční Světový den mládeže.

V rámci úterního programu vystoupili také zástupci agentury Proximity. Prezentovali zde brožuru „Vnímání církve v České republice“, která je nyní distribuována do českých a moravských diecézí. Pro ČBK v ní zrekapitulovali stejnojmenný výzkum, jenž se zaměřil na základní otázky související s vírou a vnímáním Římskokatolické církve v ČR. Z odpovědí respondentů např. vyplývá, že česká společnost není zdaleka tak ateistická, jak se často říká. Taktéž neplatí, že by se Češi nemodlili; nadpoloviční většina účastníků výzkumu uvedla, že se někdy v životě modlili vlastními slovy.

Součástí programu bylo i setkání s věřícími při úterní mši svaté v kostele sv. Petra ve Špindlerově Mlýně. Hlavním celebrantem zde byl biskup Jiří Paďour, kázání o významu svobody pro člověka se ujal biskup Pavel Posád.

Jubilejní 100. plenární zasedání proběhne počátkem roku 2015 v Praze.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK