NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskupství žádá o vrácení zámku v Kroměříži, změny v provozu se neplánují

By Publikováno 9. 12. 2013 24 září, 2019 Aktuality

Arcibiskupství olomoucké podá v nejbližších dnech v rámci procesu tzv. majetkového narovnání, označovaného nepřesně jako „církevní restituce“, výzvu k vydání Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Jeho případné navrácení původnímu majiteli ovšem nemá narušit dosavadní výbornou spolupráci s Národním památkovým ústavem – arcibiskupství naopak předpokládá, že NPÚ bude objekty nadále spravovat a současná spolupráce bude úspěšně pokračovat.

Olomouc: Kroměřížský zámek společně se souvisejícími zahradami patřil arcibiskupství až do roku 1948, kdy byl zabaven komunistickým režimem. Jako administrativní a reprezentační sídlo olomouckých biskupů a od roku 1777 arcibiskupů představuje významnou součást kulturního a historického dědictví arcidiecéze.

„Arcibiskupství olomoucké nepřestalo být vlastníkem zámeckého inventáře – mimo jiné i cenných obrazů umístěných v zámecké galerii – a ten tvoří s komplexem budov a zahrad nedílný celek,“ upozorňuje arcibiskup Jan Graubner.

Případné vydání zámku a zahrad podle něj rozhodně nemá narušit dosavadní výbornou spolupráci s Národním památkovým ústavem. „Arcibiskupství naopak předpokládá, že památkový ústav bude objekty nadále spravovat a současná spolupráce bude úspěšně pokračovat,“ říká arcibiskup Graubner a dodává: „Dokladem toho, že taková součinnost je možná, je vedle kroměřížského zámku také olomoucké Arcidiecézní muzeum, na jehož fungování v rámci Muzea umění v Olomouci se arcibiskupství už léta významně podílí zapůjčením budovy i svých sbírek.“

Přáním arcibiskupství je především to, aby zámek v Kroměříži a s ním související zahrady, jako významné památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, sloužily i nadále návštěvníkům města. „Ti by v provozu objektů neměli postřehnout žádné změny – a když, tak jedině k lepšímu,“ ujišťuje arcibiskup Graubner a uzavírá: „Zámek se ostatně už dnes jmenuje ‚Arcibiskupský‘ a jeho jméno by tak mohlo dojít svého plného významu.“

(gra)