NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskupský zámek v Kroměříži patří církvi, spravovat ho bude Národní památkový ústav

By Publikováno 10. 4. 2017 24 září, 2019 Aktuality, Hospodaření, Památky

Hned dvakrát putovaly v pátek 7. dubna 2017 na Arcibiskupském zámku v Kroměříži z ruky do ruky symbolické klíče k zámku i k sousední Podzámecké zahradě, památkám zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO. Od Národního památkového ústavu (NPÚ) je převzal arcibiskup Jan Graubner, aby je vzápětí památkářům vrátil – NPÚ se totiž o všechny objekty bude dále starat.

Předání se uskutečnilo v rámci slavnostní ukončení projektu „Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku v Kroměříži“, při kterém se na zámku v průběhu uplynulých dvou let restaurovalo 53 obrazů a 30 kusů historického nábytku (více zde).

Jak arcibiskup Jan Graubner, tak ředitel územní památkové správy Kroměříž Jan Slezák během symbolického aktu ujistili o tom, že předáním památky se pro veřejnost nic nemění – objekt bude i nadále přístupný návštěvníkům či milovníkům umění a nadále bude ve správě památkářů, kteří v něm rovněž mají své územní pracoviště. „Nadále budeme zámek i Podzámeckou zahradu spravovat, ale pro arcibiskupství, ne pro stát. Národní památkový ústav podepsal s arcibiskupstvím smlouvu o služebnosti,“ doplnil informace Slezák. Ochotu k dlouhodobé budoucí spolupráci vyjádřil také arcibiskup Graubner. „Turisté a místní budou spokojeni, když se spolupráce bude rozvíjet,“ dodal.

Slavnostního okamžiku se zúčastnila také řada významných hostů. Za Zlínský kraj byl přítomen hejtman Jiří Čunek. „Není důležité, kdo památku vlastní, ale kdo a jak ji spravuje, aby sloužila v tomto případě k potěšení veřejnosti,“ řekl hejtman. A předání zámku vítal také starosta Kroměříže Jaroslav Němec. „Jsem rád, že v arcibiskupství dostává město nového a silného partnera, se kterým lze budovat dobrou spolupráci,“ ujistil Němec.

(Fotografie z ceremoniálu i předcházející poutní mše)