NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskupský palác navštívily v květnu tři tisíce lidí

By Publikováno 6. 6. 2011 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Celkem 2932 lidí si dosud přišlo prohlédnout nedávno otevřené prostory olomouckého Arcibiskupského paláce. Největší palácová budova v Olomouci se stává cílem jednotlivců, školních výprav a organizovaných zájezdů z naší země i ze zahraničí, své prostory v květnu otevřela také u příležitosti Noci kostelů.

Olomouc: Arcibiskupský palác byl otevřen v sobotu 30. dubna 2011 jako ve střední Evropě vůbec první dosud používané sídlo biskupa přístupné veřejnosti. Turisté zde mohou shlédnout historické sály, v nichž se odehrávala řada významných událostí v dějinách naší země.

V období od 30. dubna do 31. května do těchto historických prostor zavítalo celkem 2.932 návštěvníků, jen během prvního víkendu to bylo 697 osob. Během ostatních víkendů se návštěvnost pohybuje kolem dvou set lidí, počet zájemců o prohlídku ale neklesá ani ve všední dny. „Na základě jednoho měsíce nelze dělat hlubší závěry, zdá se ale, že exponovanými dny jsou úterý a pátek – na poslední den týdne jsou často plánovány školní výlety,“ říká pracovník turistického provozu Petr Fojtík. Počet návštěvníků podle něj velmi závisí na tom, zda jsou objednány skupiny, např. školy nebo různé společenské organizace. „Obecně se dá říct, že návštěvnost o víkendu nemusí být nutně vyšší než v týdnu,“ dodává.

Dokládá to i počty lidí, kteří do paláce zavítali v pátek 27. května. „Přes den sem přišlo celkem 181 osob, mezi nimi i skupina 22 studentů z USA,“ vypočítává Fojtík. Statistiky tohoto dne ale doplňuje také večerní prohlídka u příležitosti otevření paláce v rámci mezinárodní akce Noc kostelů. „Ve večerních hodinách si historické sály prohlédlo 172 lidí, celkem tedy v paláci ten den bylo 353 návštěvníků a část z nich tvořili účastníci Noci kostelů z polské diecéze Opole,“ dodává.

V turistické sezóně 2011 bude Arcibiskupský palác v Olomouci otevřen od května do září každý den kromě pondělí od 10.00 do 17.00 hodin, v říjnu (a od roku 2012 také v dubnu) je možné jej v tyto hodiny navštívit v sobotu a neděli. Celá prohlídková trasa trvá kolem 45 minut. Dospělí za prohlídku zaplatí 60,- Kč. Za poloviční částku dostanou vstupenku do paláce děti ve věku 6-15 let, studenti, důchodci nad 65 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP-P. Rodinná vstupenka pro dva dospělé a děti pak vyjde na 120,- Kč. Výklad je standardně poskytován v češtině, pro skupiny také anglicky, německy a polsky. Jednotlivci si také budou moci zapůjčit cizojazyčného audioprůvodce.

Rezervace skupin je možná pouze pro skupiny 15 a více osob. V rámci rezervace je možno zajistit prohlídku i mimo běžnou provozní dobu. Rezervaci je možno provést telefonicky na čísle 587 405 421 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu prohlidkypalace@ado.cz. Arcibiskupský palác najdete ve Wurmově ulici č. 9 (zastávka tramvaje U Dómu) a informace o něm se můžete dozvědět i na webových stránkách www.arcibiskupskypalac.ado.cz.

Objekt dnešního barokního arcibiskupského paláce, zahrnující v sobě starší konstrukce z období renesance, byl vybudován v blízkosti místa, kde stával první biskupský dům v době založení olomouckého biskupství v polovině 11. století. Původní renesanční palác byl pak v průběhu přestavby probíhající v letech 1664-1669 výrazně rozšířen a stal se tak monumentální raně barokní palácovou stavbou dominující východní části města. O významu a architektonické kvalitě objektu svědčí mimo jiné to, že projekt vypracovali a stavbu řídili císařští architekti Filiberto Luchese a Giovanni Pietro Tencalla.

(gra)