NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskupský palác na prahu druhé turistické sezóny

By Publikováno 26. 3. 2012 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Arcibiskupský palác v Olomouci vstupuje do další turistické sezony. Od května si zde budou moci návštěvníci navíc prohlédnout expozici mapující osobnost arcibiskupa Leopolda Prečana a výstavu vazeb vybraných liturgických knih olomouckých biskupů a arcibiskupů.

Olomouc: Arcibiskupský palác v Olomouci, tak jako např. bývalé letní sídlo olomouckých biskupů zámek Kroměříž, vstoupí o nadcházejícím víkendu do hlavní, letní turistické sezóny. V rezidenci olomouckých biskupů bude opět fungovat pravidelná průvodcovská služba vždy od 10.00 do 17.00 hodin. Pravidelně se provází v dubnu vždy o víkendech, od května do září také v pracovní dny kromě pondělí (i v tento den lze ovšem prohlídku předem objednat). V říjnu se pak vracíme k režimu měsíce dubna. Více o otevírací době a vstupném na webu rezidence www.arcibiskupskypalac.ado.cz.

V letošním roce byla připravena i haptická trasa, během které si nevidomí a slabozrací návštěvníci mohou hapticky prohlédnout např. výzdobu sálů či vytipované exponáty. Tito návštěvníci mají také k dispozici tištěného průvodce v Braillově písmu a černotisku. Tuto speciální prohlídku je nutné předem objednat. První skupina osob se zrakovým postižením prošla Arcibiskupským palácem už minulý týden.

Od května bude také připravena nová výstava, která návštěvníkům umožní spatřit vzácné knižní vazby liturgických knih olomouckých biskupů a přiblíží tak jejich význam a použití. V prostoru Jubilejní knihovny bude připravena expozice skromnější, která však, jak doufáme, tento prostor osvěží a zatraktivní.

Návštěvníci jsou srdečně zváni k prohlídce, při které občas také zažijí malé hudební překvapení!

Martin Kučera, vedoucí turistického provozu